'Yolsuzluk' yapana AB vatandaşlığı!
Kıbrıs'ın kendi ülkelerinde yolsuzlukla çok sayıda 'süper zengin'e, gerekli güvenlik kontrollerini yapmadan vatandaşlık sattığı belirtiliyor. AB'nin 'Altın Vize' adı verilen uygulamasının bu şekilde suistimal edilmesi Brüksel'de alarma yol açtı.
DUVAR - Kıbrıs'ın, 'yatırım karşılığı AB vatandaşlığı' öngören 'Altın Vize' uygulamasını suistimal ederek, birçoğu kendi ülkelerinde yolsuzlukla suçlanan zenginlere vatandaşlık verdiği ortaya çıktı. İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberine göre, Kıbrıs hükümeti 2013'ten bu yana 'sattığı' Altın Vizelerden 4 milyar dolara yakın para kazandı. Habere göre, bu yolla vatandaşlık elde edenler arasında Rus oligarklar ve Ukraynalı milyarderlerin yanı sıra Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın iç savaşın başında halk eylemlerinin hedefinde olan kuzeni Rami Mahluf da bulunuyor.
'ESAD'IN KUZENİ DE SATIN ALDI'
The Guardian, Kıbrıs'ın sadece geçen yıl 400'den fazla kişiye yatırım karşılığında AB pasaportu verdiğini yazdı. Habere göre bu kişiler arasında 'önce gelen işadamları ve önemli siyasi nüfuz sahibi' kişiler bulunuyor. Parayla vatandaşlık alanlar listesinde, Suriye'deki iç savaşın başında protestocuların öfkesinin hedefindeki bir ismin de bulunduğu iddia edildi: Rami Mahluf. Esad'ın kuzeni olan ve ülkenin en büyük GSM firması Syriatel'in yanı sıra bir dizi şirketin sahibi olarak yaygın yolsuzlukla suçlanan Mahluf'un da 2010'da bu yolla vatandaşlık aldığı belirtildi. Mahluf'un Kıbrıs vatandaşı olduğu geçmişte de iddia edilmişti ancak doğrulanmamıştı. Guardian'daki iddiaya göre, Mahluf'un vatandaşlığı AB'nin 2011'de hakkında aldığı yaptırım kararından sonra geri alındı.
KİMLER VAR?
Gazeteye sızdırılan listeye göre, Kıbrıs'tan vatandaşlık alan 'süper zengin'ler arasında 'parasını nereden kazandığı sıkı bir güvenlik kontrolüyle öğrenilmesi gereken' kişiler bulunuyor. Eski bir Rus milletvekili, Ukrayna'nın en büyük ticari bankasının kurucularından biri, bir kumarhane milyarderi ve ABD Başkanı Donald Trump'tan Palm Beach'te bir malikane de satın almış olan Rus sanat koleksiyoncusu Dmitry Rybolovlev de var.
'AVRUPA KOMİSYONU SORUŞTURMA BAŞLATTI'
The Guardian, Kıbrıs hükümetinin 'şaibeli' isimlere bu şekilde altın vize dağıtmasının Avrupa'da güvenlik kontrolü politikalarına dair soru işaretleri oluşturduğunu, diğer ülkelerin de alarma geçtiğini yazdı. Avrupa Komisyonu vize işlemleri konusunda soruşturma başlatırken, Avrupa Parlamentosu'nda konuyla ilgili bir yasa değişikliği öneren Portekizli milletvekili Ana Gomes de skandal hakkında 'kesinlikle ahlaksız ve sapkın' dedi. Gomes, "AB üyesi devletlerin ülkele sanat, bilim ve hatta yatırım alanında çok özel bir katkı yapan kişilere vatandaşlık vermesine karşı değilim. Ama vatandaşlık verilir, satılmaz" tepkisini gösterdi. (Dış Haberler)