Türkiye'den 'Kürdistan'da garantörlük teklifi

Türkiye'den 'bağımsız Kürdistan' tartışmasında yeni öneri... Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Bağdat nezdinde Iraklı Kürtlerin haklarının garantörü olabileceğini söyledi. Çavuşoğlu, Al Monitor sitesi ile söyleşisinde, Irak'ta iki MİT yetkilisinin PKK tarafından kaçırıldığına dair iddiaları da dolaylı bir dille doğruladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'deki bağımsızlık referandumunu ertelemesi için yeni bir öneri getirdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Irak'ta merkezi hükümetle Erbil arasında arabuluculuk yapabileceğini ve Kürtlerin anayasal haklarının güvence altına alınması için garantör olabileceğini söyledi.

'YARDIMCI OLABİLİRİZ'

Dışişleri Bakanı, "Bu referandum Iraklı Kürtlere istikrar veya daha fazla hak getirmeyecek ve hem ülkede hem bölgede iç savaşa, diğer karmaşalara ve istikrarsızlığa yol açabilir. Dolayısıyla bu çok hassas bir mesele. Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinden bu süreci durdurmalarını istiyoruz ve sorun anayasal hakları ile ilgiliyse, onların bu hakları garanti altına almasına yardımcı olabiliriz" dedi.

Bu mesajı Bağdat'a da verdiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Türkiye ve IKBY'nin adını vereceği diğer ülkeler birlikte arabuluculuk yapabilir, haklarının garantörü bile olabiliriz" diye konuştu.

BM Genel Kurulu için gittiği New York'ta Al Monitor sitesine konuşan Çavuşoğlu, referanduöun Irak'ın anayasasına olduğunu söyledi; oylamayı 'büyük bir hata' diye niteledi. Çavuşoğlu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ekonomik krizde olduğunu ve Türk şirketlerine ödeme yapmakta zorlandığını da söyledi.

'KAÇIRILAN MİT'ÇİLER İDDİASINI YALANLAMADI

Dışişleri Bakanı'na söyleşide, Irak'ta iki MİT yetkilisinin PKK tarafından kaçırıldığına dair bir süredir dile getirilen iddialar da soruldu. Çavuşoğlu iddiayı dolaylı bir dille ilk kez doğruladı.

Al Monitor sitesi bakana, "PKK'nin Irak'ın kuzeyinde iki üst düzey Türk istihbarat yetkilisini kaçırıp Kandil Dağı'ndaki bir PKK üssüne götürdüğüne dair haberler var. MİT Başkanı Hakan Fidan'ın görüşmeler için Erbil'e gideceğine dair iddialar var. Ankara bu meseleyi çözmek için ne gibi çalışmalar yürütüyor?" sorusunu yöneltti.

Çavuşoğlu şu yanıtı verdi: "PKK yerel yetkilileri, sıradan sivilleri, doktorları, polisi ve herkesi kaçırdı ve dolayısıyla bu, bir terör örgütü. Tabii ki kurumlarımız PKK'nın kaçırdığı bütün vatandaşlarımızı geri getirmek için çalışıyor fakat ülkemiz, sözünü ettiğiniz o iki kişiyi geri getirmek için PKK ile doğrudan temas kurmadı. Bu, terör örgütünün kirli yüzü, çok sayıda sivili ve Kürtleri öldürüyorlar. Bölgede neredeyse her aileden birer kişiyi kaçırdılar. Şimdi Kürt vatandaşlarımız PKK'ya karşı devam eden operasyonlardan çok memnun. Artık özgürlüklerinin tadını çıkarıyorlar. Şimdi her şeyin tadını çıkarabiliyorlar çünkü PKK hastaneleri, ambulansları, doktorları, havaalanlarını, okulları ve Kürt vatandaşlarımız için inşa ettiğiniz altyapıyı hedef alıyordu. Dolayısıyla bu bir terör örgütü. Başka ne bekleyebilirsiniz?" (Dış Haberler)