'Alman devlet bankaları Türkiye'ye finansmanı kısacak' iddiası

Alman devlet bankalarının Türkiye'ye yönelik finansmanı kısacağı iddia edildi. Bazı ticari bankaların da Türkiye risklerini gözden geçirdiği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Alman devlet bankalarının Türkiye'ye finansmanı kısacağı öne sürüldü. Almanya'nın, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nda (EBRD), Türkiye'nin finansmanın kısılması için çalışdığı da iddia edildi. EIB'den yapılan açıklamada, politikalarında değişiklik olmadığı ancak Türkiye'deki siyasi durumun "kaygıyla" izlendiği belirtildi.

Sputnik'in Bloomberg'den aktardığı habere göre, ismi açıklanmayan 10'dan fazla bankacı ve hükümet yetkilisi Almanya'nın, EIB ve EBRD gibi kurumlarda Türkiye’ye yönelik finansmanı kısmaya çalıştığını, bazı ticari Alman bankalarının da Türkiye risklerini gözden geçirdiğini kaydetti.

Kaynaklar, Almanya’nın baskısıyla EIB’nin Türkiye projelerini yaz aylarından bu yana askıya aldığını belirtti. Bir kaynağa göre de Commerzbank AG, bazı Türk bankalarla ilişkilerini gözden geçiriyor.

EIB: TÜRKİYE POLİTİKAMIZDA BİR DEĞİŞİKLİK YOK

Bloomberg’e e-postayla açıklama yapan EIB "EIB’nin Türkiye politikasında değişiklik yok ancak Türkiye’deki mevcut politik durumu kaygıyla izliyoruz" dedi.

Bir diğer kaynak Alman kamu kalkınma bankası KfW’nin, Türkiye’ye yönelik fonlama süreçlerini sıkılaştırdığını ve onayların doğrudan Berlin üzerinden gelmesi gerektiğini söyledi.

Kaynaklar EBRD’de Türkiye’ye yönelik kredilerin onaylandığını ancak Alman üyelerin bu kredilerin onayında karşı oy kullandıklarını kaydettiler. EBRD Sözcüsü Axel Reiserer, "Durumu dikkatlice izliyoruz fakat ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Ülkenin ihtiyacı olan finansmanı sağlamaya devam ederken neredeyse tamamen özel sektörle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Commerzbank ve KfW konuya ilişkin yorum yapmadı.

Haberin ardından serbest piyasada 3.80 liraya kadar çıkan dolar, daha sonra 3.77'ye kadar geriledi.