Kürt vekiller için idam ihtimali
Bağdat parlamentosunda görev yapan 14 Kürt vekilin, idam cezası öngören bir yasadan yargılanması isteniyor. Gerekçe, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunda oy vermeleri...
DUVAR - Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunda oy verdikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan 14 Kürt vekil idam cezası ihtimaliyle karşı karşıya. Merkezi parlamentonda milletvekili olan bu 14 kişinin, Ceza Yasası'nın 'ülkenin egemenliğini ve birliğini kasten tehdit eden' kişilere idam cezası öngören 156'ıncı maddesinden yargılanması isteniyor.
Söz konusu soruşturma, ülkedeki en büyük Şii siyasi grup olan Hukuk Devleti Koalisyonu'nun girişimi sonrası başlatılmıştı. Bu koalisyondan 100 vekil 'Kürdistan'daki referandumda oy veren Kürt milletvekillerine karşı yasal işlem başlatılması' talebiyle Federal Mahkeme'ye bir mektup yazdı. Federal Mahkeme böyle bir yetkisi olmadığına dikkat çekerek talebi reddetti. Ancak 10 Ekim'de toplanan geçici bir parlamento komitesi 14 vekili Bağdat parlamentosundan uzaklaştırma kararı alıp konuyu mahkemeye sevk etti.
Bu vekiller arasında bulunan Kürdistan İslami Birliği'nden Muthana Ameen, idam cezasıyla karşı karşıya olduklarını söyledi. Ameen, "Bizi, Kürdistan'ın bağımsızlığı için sivil ve demokratik bir yolla Kürtler olarak oy verdiğimiz için Ceza Yasası'nın 156'ıncı maddesinden yargılamak istiyorlar. Bu kararı yasal değil, siyasi olarak görüyoruz" dedi. Rudaw'a konuşan Ameen, "Eğer oy verdikleri için bir milletvekiline idam cezası verilirse, o zaman 3 milyon Kürt'ün de cezalandırılması gerekir" ifadelerini kullandı.
Bağdat parlamentosunda Gorran (Değişim) Hareketi'nin milletvekilliğini yapan Amin Baki de kararın siyasi olduğu görüşünü paylaşarak, "Bu mesele siyasi ve milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmak kolay bir iş değil" dedi.
Söz konusu 14 vekilin 10'u Kürdistan Demokrat Partisi'nin, ikisi Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin, ikisi de Kürdistan İslami Birliği'nin üyesi. (Dış Haberler)