İspanyolca konuşan dünyada geçen hafta: Venezuela Katalonya'ya 'savaş' ilan etti!

Katalonya'nın bağımsızlık referandumu sonrasındaki gelişmeler İspanya basınında mizahi haberlere de konu oldu. Geçen hafta bir dizi hiciv haberi yayımlanırken, 'Venezuela 'liderliği' çaldığı için Katalonya'ya savaş açtı' başlıklı 'haber' sosyal medyada dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya ve dünya basınında gündeme geçtiğimiz hafta yine Katalanların bağımsızlık referandumu hâkimdi. Konu hakkında mizah da eksik kalmadı. Katalan gündemi hakkında İspanya'da geçtiğimiz hafta yapılan mizahi değerlendirmeleri derledik.

'BENİM ADIM GİZLENEN TİP'

İspanya'da savcılığın bağımsızlık ilan eden Katalan liderlere 'halkı isyana teşvik, ayaklanma' gibi suçlamalarla dava açması ve kimi bakanların gözaltına alınması ülkede haftanın gündemiydi. Katalan özerk bölgesi başkanı Carles Puigdemont'un davayla birlikte Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitmesi ve geri dönmeyeceğini açıklaması, özellikle mizah dergilerinin ilgisini çekti. Türkiye'deki Zaytung'a benzer haberlere yer veren haftalık mizah dergisi El Jueves, Puigdemont'un Belçika'ya gitmesini, Katalan liderin 'kılık' değiştirip, "Puigdemont mu? O da kim? Benim adım Gizlenen Tip" sözleriyle paylaştı.

'EN AZINDAN BİZİ TANIMIŞ OLDULAR'

Aynı dergi 'Venezuela 'liderliği' çaldığı için Katalonya'ya savaş açtı' başlıklı hiciv haberinde, medyanın son dönemde ilgisini Venezuela'dan Katalonya'ya çevirmesine değindi: "[Venezuela Devlet Başkanı] Nicolas Maduro, Venezuela'nın yüzlerce televizyon kanalından birinde yaptığı konuşmada 'Bağımsız Katalonya Cumhuriyetine resmen savaş ilan ediyorum' dedi. Başkan, harika bir Katalanca ile bağırarak 'Antena 3'deki tüm haberler daima bizim olacak' dedi. Sözleri Katalonya'da yankı bulmayan Maduro'ya [Katalonya Hükümeti Başkan Yardımcısı] Junqueras yanıt verdi: "Yani, işin kötü tarafı bize savaş ilan etmeleri. İyi tarafıysa bizi cumhuriyet olarak tanımaları." 

İspanya'nın bir diğer çok okunan mizah dergisi Mongolia'nın Twitter'da değiştirdiği profil fotoğrafı ve derginin kasım ayı kapağı dikkat çekti. Dergi, profil fotoğrafında Katalan bayrağının bir kısmını Belçika bayrağının üzerine yerleştirdi; kapağında da Puigdemont'un Pokemon karekteri Pikaçu kılığında Belçika'ya gitmiş gibi gösterdi.

KUZEY KORE TEMSİLCİSİNDEN KATALONYA YORUMU

İspanya'da Kuzey Kore'nin temsilciliğini yapan İspanyol Alejandro Cao de Benos, Katalan bağımsızlığına karşı olduğunu açıkladı. El Plural'da yer alan habere göre bağımsızlığı "Katalan burjuvazisi tarafından propagandası yapılan bir hareket" olarak tanımladı. Benos, İspanya'da Kuzey Kore'yle olan bağları dolayısıyla oldukça popüler. Tarragona kentinde Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang isminde bir kafesi bulunan Benos, kendi kurduğu, başkanlığını yaptığı ve tek ücretli çalışanın da kendisinin olduğu Kore Dostluk Derneği'nde çalışmalarını yürütüyor.

BAĞIMSIZLIĞA KARŞI FORMASINI YIRTTI

Sosyal medyada bir kişinin 1992 yılından kalan Barcelona futbol takımının formasını yırtarak bağımsızlığa tepki göstermesi çokça paylaşıldı. Videoyu çeken kişinin küfür ederek formasını parçalamasına, İspanyol milliyetçilerinin 'ölüm' sloganına atıfta bulunularak "Akıla ölüm!" yorumu yapıldı.

KATALAN BAKANA 'LORD BAELISH' BENZETMESİ

Dokuz Katalan bakan ile hükümet yetkilisinin tutuklanması ve bağımsızlık ilanından hemen önce istifa eden İş ve Enformasyon Direktörü Santi Vila'nın 50 bin euro kefaletle bırakılacağının açıklanması basında geniş yer buldu. Bu durum, Vila hakkında 'boğun eğme' ve 'işbirliği' suçlamalarını da beraberinde getirdi. İlgili bir haberin altında Vila ile Game of Thrones dizisinin karakteri Lord Baelish'in benzetilmesi dikkat çekti. Dizide kuzeyin 'kurtarıcısı' gibi gözükse de çıkarları doğrultusunda 'ihanet' edebilen Baelish'in fotoğrafını haberin altına yorum olarak paylaşan bir sosyal medya kullanıcısı, 'Santi Vila, Kuzey hatırlıyor' yazarak dizideki sloganı hatırlattı.

BOLİVYA'DA KOKA BİTKiSİ GÜNDEMİ

Bolivya'da koka bitkisi üretiminde 6 bin tonun yasadışı uyuşturucu pazarına düştüğü açıklandı. Bolivya gazetesi La Razon'da yer alan habere göre, Kırsal Kalkınma Bakanı Cesar Cocarico, Bolivya'daki koka üretiminin yaklaşık 30 bin tona ulaştığını ve bu rakamdan yalnızca 24 bin tonun yasal pazara girdiğini söyledi. Ülkede tıp, gıda ve tekstil alanında kullanılmak üzere yoğun bir şekilde koka bitkisi üretimi yapılmakta. Yasal üretimin yanı sıra büyük bir bölüm önce Bolivya'daki uyuşturucu pazarın, ardından diğer Latin Amerika pazarına aktarılıyor.

VENEZUELA DIŞ BORÇLARINI YENİDEN YAPILANDIRIYOR

Venezuela'nın dış borçlarında yapılandırmaya gidecek olması, 'Venezuela dış borçlarını ödemeyecek' şeklinde yorumlanmasına neden oldu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro dış borçların gözden geçirilmesi ve yeniden yapılandırılmasını açıkladıktan sonra Ciudad CCS'de yer alan habere göre, kararın uygulanmasından sorumlu olarak Başkan Vekili Tareck El Aissami görevlendirildi. Chavezci yönetimin önemli kadrolarından El Aissami daha önce ABD'nin 'kara listesiyle' gündeme gelmişti. Venezuela'daki sağ muhalefetin sokak gösterilerinin arttığı sırada ABD, El Aissami'yi Latin Amerika'daki uyuşturucu ticaretindeki kilit isimlerden biri olarak nitelemiş ve 'kara listeye' almıştı.

FARC'IN SEÇİMLERE KATILIM TALEBİ ONAYLANDI

Kolombiya'da silah bırakıp aynı kısaltmayla siyasi parti kuran FARC, Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından başkanlık ve genel seçimlere katılma talebini onayladı. Tele Sur'da yer alan habere göre, siyasi hayatına yeni başlayacak FARC'ın seçimlere katılması, CNE'de yedi lehte iki aleyhte oyla kabul edildi. Kolombiya devleti ve sağ-muhafazakâr kamuoyunda hâlâ FARC'ın siyasi hayata atılacak olması kabul görmüyor. Ancak halkın genelinde silah bırakma ve siyasete giriş hoş karşılanıyor.