ÖSO, IŞİD'ciler için rehabilitasyon merkezi açtı

Suriye'de ÖSO kontrolünde bulunan Mare kentinde IŞİD'ciler için bir 'terör rehabilitasyonu merkezi' kurulduğu ortaya çıktı. Merkez, üç aylık bir kursla eski IŞİD'cileri ılımlı hale getirebileceği iddiasında...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fırat Kalkanı Operasyonu'yla Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrolüne geçen Mare'de, IŞİD'ciler için bir 'rehabilitasyon merkezi' açıldı. 'Suriye Aşırılıkçı İdeolojiyle Mücadele Merkezi' isimli kuruluşta, eski IŞİD üyelerine 'ılımlılık' öğretmek üzere dersler verildiği belirtildi.

Al Monitor sitesinin izlenim haberine göre, merkez Halep kırsalında bulunan Mare'de, 28 Ekim'de açıldı. Açılış törenine ÖSO komutanlarının da katıldığı belirtildi. Habere göre 25 öğretmenin bulunduğu merkezde, IŞİD ideolojisine sahip bu tutuklulara İslam'ın ve şeriatın daha ılımlı yorumları öğretilecek, danışmanlık ve psikolojik destek verilecek. Spor ve eğlence faaliyetlerinin de bulunduğu belirtilen merkez, üç ay sürecek dersler sonucunda katılımcıları aşırılıkçı ideolojiden kurtaracağı iddiasında.

FIRAT KALKANI'NDA TESLİM OLANLAR VAR

Merkezin direktörü Hüseyin Nasır, ilk programa katılan 30 kişinin kimliklerini şöyle aktardı: Eskiden IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerde sivil işlerde çalışan IŞİD sempatizanları, IŞİD'le birlikte savaşıp Fırat Kalkanı sırasında ÖSO'ya kendileri teslim olanlar, Irak ve Suriye'de IŞİD'le savaşıp Fırat Kalkanı'nda kontrol altına alınan bölgelere kendileri kaçmış Avrupalı ve Afrikalı yabancı savaşçılar.

NASIL YARGILANDIKLARI BİLİNMİYOR

Nasır, "Merkezdeki öğrencilerin hepsi IŞİD ideolojisini benimsemekle suçlanan, örgütten kaçan veya Fırat Kalkanı sırasında 2016'da ÖSO ile IŞİD arasındaki çatışmalarda yakalanan kişiler. İşledikleri suçlara göre çeşitli cezalar aldılar" dedi. Ancak haberde, bu kişilerin nerede ve nasıl yargılandığına ilişkin bir ayrıntı verilmedi.

ÖSO DA BAĞIŞ YAPMIŞ

Al Monitor, bu kişilerin hapis cezaları boyunca merkezde kalıp derslere girdiklerini, derslerdeki başarılarına göre de cezalarının hafifletilebildiğini yazdı. Buna göre, üç aylık programın sonucunda öğrenciler bir teste tabi tutulacak. Test sonuçları öğrencinin ideolojisini gerçekten değiştirdiğini gösterirse, ceza azaltılabilecek, bazı durumlarda tutuklu serbest bırakılabilecek.

Nasır, kurumun ÖSO'nun bazı fraksiyonları da dahil bir dizi bağışçı sayesinde kurulduğunu söyledi. Ancak bağışçıların kimliklerine dair daha ayrıntılı bilgi vermedi. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye IŞİD ÖSO Mare