Hariri'den Hizbullah'a eleştiri

İstifasını geri çeken Lübnan Başbakanı: Hizbullah'ın İran destekli pozisyonlarını kabul etmeyeceğim.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da istifasını askıya alan Başbakan Saad Hariri, tartışmalı istifa sürecinde kendisine sahip çıkan Hizbullah'a yönelik eleştirel bir açıklama yaptı. Hariri, ülkede hükümet ortağı da olan Hizbullah'ın 'İran destekli pozisyonlarını kabul etmeyeceğini' söyledi. Yazılı açıklamada, 'Hariri'nin, İran destekli Hizbullah'ın Arap kardeşlerimizi veya onların ülkelerinin güvenlik ve istikrarını hedef alan pozisyonlarının kabul edilmeyeceği' belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Hariri 4 Kasım'da, Suudi Arabistan'ı ziyaret ettiği sırada istifasını açıklamıştı. Lübnan Başbakanı televizyondan yayınlanan açıklamasında, hayatının Hizbullah ve İran nedeniyle tehlikede olduğunu savunmuştu. Hariri'nin bu açıklamayı İran'ın bölgesel nüfuzunu kırmak isteyen Suudi Arabistan'ın baskısıyla yaptığı, Suudi Arabistan'ın Lübnan hükümetini devirerek Hizbullah'ı devredışı bırakmak istediği ve Lübnan başbakanının Riyad'da ev hapsinde tutulduğu yorumları yapılmıştı.

Ancak Hariri, ülkesinin eski sömürgecisi Fransa'nın arabuluculuk girişimlerinin ardından önce Paris'e gitti, ardından da ülkesine döndü. Hariri, hafta içinde Cumhurbaşkanı Michel Aoun ile görüşmesinin ardından da istifasını diyaloğa zaman tanımak gerekçesiyle askıya aldı. (Dış Haberler)