Neçirvan Barzani: Referandum arkamızda kaldı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani'den Bağdat'a bir diyalog çağrısı daha geldi. Barzani Fransa ziyaretinde "Yeni bir dönemdeyiz, referandum arkamızda kaldı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat'la krizde arabuluculuk girişimlerini sürdüren Fransa'yı ziyaret etti. Barzani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la ortak açıklama yaptı. İki liderin açıklamasına, Bağdat-Erbil hattında diyalog çağrısı damga vurdu.

"Yeni bir dönemdeyiz, referandum arkamızda kaldı" diyen Barzani, IKBY olarak pozisyonlarını açıkça ortaya koyduklarını ve Irak federal mahkemesinin referandumu geçersiz sayan kararına saygı duyduklarını hatırlattı. Barzani, Macron'la görüşmelerinde 'birleşik bir Irak'a bağlılık' da dahil dört ana noktayı ele aldıklarını ve Fransa'nın krize son verilmesi için bir rol oynayabileceğine inandığını söyledi.

MACRON'DAN HAŞDİ ŞABİ ÇAĞRISI

Macron ise açıklamasında taraflar arasında, Irak anayasası çerçevesinde diyalog çağrısı yaptı. Macron, yapıcı bir diyaloğun Kürdistan üzerindeki ambargonun kaldırılmasına yardımcı olacağını belirtti. Macron, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsünün belirlenmesi için referandum düzenlenmesini öngören anayasa maddesinin uygulanması gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı'nın, Kerkük'te Irak ordusuyla birlikte hareket eden ve insan hakları ihlalleri tepki çeken Haşdi Şabi dahil tüm milislerin dağıtılması çağrısı da dikkat çekti. (Dış Haberler)