Irak hükümeti Kürtçe'yi 'sildi'!
Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde gıda dağıtımı için hazırlanan formlardan Kürtçe'yi sildi. Kürtçe'nin resmi dil olmasına rağmen alınan bu karar Erbil'in tepkisini çekti.
DUVAR - Bağdat hükümeti, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde gıda dağıtımı için doldurulan formları Arapça basarak, resmi dil sayılmasına rağmen Kürtçe’ye yer vermedi. Süleymaniye Gıda Formu Düzenleme Müdürü Yasin Mahmud, Bağdat'ın 1.5 milyar dinar (1.2 milyar dolar) maliyetle Kürdistan Bölgesi için gıda formu bastırdığını ancak Arapça formlarda Kürtçe’ye yer verilmediğini söyledi.
Mahmud, "Irak Ticaret Bakanlığı, Kürtçe bölümlerin yer alması için Kürdistan Bölgesi Ticaret Bakanlığı’nın temsilci göndermediği şikayetinde bulunuyor" dedi. Kürdistan Bölgesi’nde kullanılacak bütün gıda formlarının Kürtçe’nin eklenerek yeniden basılması gerektiğini Bağdat’a ilettiklerini söyleyen Mahmud, konunun Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi bakanlıkları ile Irak hükümeti arasında çözüme kavuşacağını kaydetti.
Yasin Mahmud, “Süleymaniye formları 16 Ekim olaylarından önce, Erbil ve Duhok’unki ise olaylardan sonra basıldı. Hepsi de Arapça” diye ekledi.
Irak anayasasının 4. Maddesinde göre Arapça ve Kürtçe ülkenin resmi dilleri olarak kabul ediliyor ve resmi belgeler, para, pasaport ve pullar da iki dilde basılıyor.
Irak hükümeti, 25 Eylül’de düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne karşı bir dizi yaptırım kararı aldı. Hava sahasının kapatılması dahil bu yaptırımlar halen sürüyor.
16 Ekim’de ise Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri, Kerkük ile Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki kalan Kürdistani bölgeleri ele geçirmişti. Bağdat ile Erbil arasında referandumdan sonra görüşme olmadı. Erbil yönetimi görüşme ve diyaloğa ön koşulsuz hazır olduğunu bildirdiyse de Bağdat tarafından henüz bir adım atılmadı. (Kaynak: Rudaw)