Tunus'ta İçişleri Bakanı Chibani eylemcilere 'baş belası' dedi

Tunus'ta hükümetin açıkladığı IMF bütçesine öfke devam ediyor. Dün geceden bu yana giderek yayılan eylemlerde gözaltı ve yaralı sayısı ise giderek artıyor. İçişleri Bakanı yaptığı açıklamada gözaltına alınan eylemcilere 'baş belası' olarak tanımladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tunus’ta Uluslararası Para Fonu (IMF) talimatıyla hazırlanan 2018 bütçesinin açıklamasının ardından başlayan 'bütçe eylemleri' devam ediyor.  Ana muhalefetteki Tunus Halk Cephesi de 'eylemlere devam çağrısı'nı sürdürüyor.

'EYLEMCİLER BAŞ BELALARI'

Dün geceden bu yana giderek yayılan eylemlere polisin müdahalesi de sertleşmeye başladı. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre gözaltına alınan kişi sayısı 200'ü geçti. Yaralı sayısı ise yüzleri buldu. İçişleri Bakanı Khalifa Chibani gözaltına alınanları 'baş belaları' olarak tanımladı.

Resmi kaynaklar dün eylemlerde bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Yaşamını yitiren 55 yaşındaki bir protestocunun, -kimilerine göre polis aracı tarafından ezilerek, kimilerine göreyse biber gazından etkilenerek- öldürüldüğü iddia ediliyor.

'NE BEKLİYORUZ?'

Tunuslular eylemlerde sosyal medyayı da aktif olarak kullanıyor. Sosyal medyada açılan  "#Fech_Nestannew/Ne bekliyoruz?" etiketi protestoların yayıldığı kentlerin duvarlarını süslüyor.

17 Aralık 2010’da işsiz genç Muhammed Buazizi’nin kendisini yakmasıyla başlayan eylemlerde 23 yıllık Bin Ali hükümeti 14 Ocak'ta devrilmişti.  Tunus'tan Mısır'a yayılan eylemlerde 30 yıllık Mübarak dönemi de sonlanmıştı. Bugün Tunus'ta liberal Tunus Nida ile Müslüman Kardeşler bağlantılı, En Nahda partilerinin koalisyonu bulunuyor.

İŞSİZLİK YÜZDE 12

IMF 2016'da yılında 2,9 milyar dolarlık bir krediyi Tunus'a vermesi karşılığında, hükümeti kamu sektöründe iş gücünü kısıtlamaya çağırdı. Son olarak IMF'nin çağrısıyla hükümet vergileri artırmayı ve kamu çalışanlarına zam yapmayı durdurdu. Uzun süredir kamuya iş alımı yapılmamakla birlikte, ülkedeki işsizlik yüzde 12 civarında.

New York Times'tan Lilia Blaise'nin haberine göre, Tunus Genel İşçi Birliği (UGTT) Başkanı Nourredine Taboubi bir hafta içinde asgari ücrette artış yapılması çağrısında bulundu.

Tutuklanmaktan korktuğu için soy adını vermemeyi tercih eden 27 yaşındaki protestocu Akrem, işsizlik ve yoksulluğun Tebourba'da yaygın olduğunu söylüyor;  "Ayda 500 dinarla yaşamaya çalışıyoruz. Bu parayla hayatta kalamazsınız"

Ekonomistler, Tunus'taki asgari ücretin ayda yaklaşık 160 dolar olduğunu ve küçük bir ailenin yaşamını sürdürmesi için ayda en az 240 dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Protestoların en yoğun olduğu şehirlerin başında Kasserine geliyor. 2015 yılında başlayan eylemlerden sonra kurulan ve yolsuzlukla mücadele hareketi olan "Manich Msamah" (Asla Unutmayacağız)" üyeleri 'Daha ne bekliyoruz?' yazılı tişörtleriyle eyleme katılıyor.

Blaise'ye konuşan eylemcilerden Wael Naouar, "Nereye giderseniz gidin, bir dükkana yada bir eczaneye, her yerde fiyatlar yüksek. Bu pahalılıkta onurlu bir yaşam sürdürmek imkansız" sözleriyle öfkesini dile getirdi. (Dış Haberler)

Etiketler Protesto eylem Tunus IMF