Disko topuna benzeyen uyduya, gökbilimciler tepki gösterdi

Yeni Zelanda merkezli bir uzay şirketinin, disko topuna benzetilen yeni uydusunu yörüngeye göndermesi, gökbilimciler tarafından eleştirildi. Columbia Üniversitesi'nden Caleb Scharf, "Hiçbirimiz şirket sloganlarımızı Everest'in zirvesinden yansıtmıyoruz. Göklere parlayan bir madde yerleştirmek de benzer bir şekilde alan ihlali gerçekleştiriyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda merkezli uzay araştırma şirketi Rocket Lab'ın geçen hafta Dünya'nın yörüngesine gönderdiği uydu, gökbilimciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Şirketin iddiasına göre küre şeklindeki uydu, güneş ışınlarını Dünya'ya yansıtacak ve herhangi bir yerden görülebilen bir ışık üreterek, 9 ay boyunca gökyüzündeki en parlak nesne olarak gözlemlenebilecek.

Rocket Lab'in "Humanity Star" adını verdiği uydunun, "dünyadaki herkese evrendeki yerimizi hatırlatma" amacıyla gönderildiğini söyleyen şirket Genel Müdürü Peter Beck, uydunun "herkes için ortak bir deneyim yaratacağını" söyledi.

Rocket Lab'in gönderdiği uydu gökbilimciler tarafından eleştirildi. Auckland Üniversitesi'nden Richard Easther, konuyla ilgili The Guardian'a yaptığı açıklamada, Humanity Star'ın şirket için hassas bir durum yarattığını söyledi. Easther, "Bu uydunun gönderilmesi büyük bir etki yaratmayabilir ancak, bu gibi eylemlerin özellikle de daha büyük ölçeklerde yaygınlaşması, gökbilimcileri sokağa çıkartabilir" dedi.

Columbia Üniversitesi Astrobiyoloji Direktörü Caleb Scharf, Scientific American dergisindeki yazısında uydunun, "kişisel evrenine başka bir saldırı" olduğunu söyledi. Scharf, "Hiçbirimiz şirket sloganlarımızı Everest'in zirvesinden yansıtmıyoruz. Göklere parlayan bir madde yerleştirmek de benzer bir şekilde alan ihlali gerçekleştiriyor. Bu uydu kesinlikle evrendeki yerimizin bir hatırlatıcısı ve bu durumu acilen kontrol altına almamız gerektiğini hatırlatıyor" ifadelerini kullandı. (DHA)