İzlanda'da erkek sünnetini yasaklama teklifi

İzlanda'da erkek çocuklarının tıbbi nedenler dışında yasaklanmasını öngören bir tasarı hazırlandı. Tasarıya, ülkede yaşayan Yahudiler ve Müslümanların yanı sıra AB Katolik Kilisesi Başkanı Kardinal Reinhard Marx da tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzlanda'da erkek sünnetinin tıbbı nedenler dışında yasaklanmasına öngören bir tasarı, meclise sunuldu. Tasarı kabul edilirse, İzlanda erkek sünnetini yasaklayan ilk Avrupa ülkesi olacak.

Sputnik'in haberine göre, İzlanda'da erkek sünnetinin tıbbi sebepler dışında yasaklanması yönünde bir tasarı hazırlandı. Tasarı, ülkede dini özgürlükler konusunda tartışma yarattı.

6 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLEBİLİR

İzlanda meclisine sunulan yasa tasarısına göre, tıbbi sebepler dışında erkek sünneti işlemini yapanlara 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Erkek sünneti ile birçok Avrupa ülkesinde yasak olan kadın sünneti arasında paralellik kuran tasarıda, sünnetin erkek çocukların haklarını ihlal ettiği ve Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmaları ile garanti altına alınan çocuk hakları ile uyumlu olmadığı savunuluyor.

Sünnetin "steril olmayan evlerde doktorlar tarafından değil dini görevlilerce" yapıldığının belirtildiği tasarıda, "Bu şartlar altında ölüme sebebiyet verebilecek yüksek enfeksiyon riski bulunuyor" ifadesi kullanıldı.

'KADINLAR İÇİN YASAKSA ERKEKLER İÇİN DE AYNISINI UYGULAYALIM'

Tasarıyı hazırlayan sağ görüşlü İlerici Parti'den Silja Dögg Gunnarsdóttir, kadın sünnetinin İzlanda'da 2005'ten beri yasak olduğunu belirtti. Gunnarsdóttir "Eğer kanunlar kadın sünnetini yasaklıyorsa aynısını erkekler için de yapmalıyız. Burada dini özgürlüklerden değil çocuk haklarından bahsediyoruz. Herkes istediğine inanmakta özgür ancak çocuk hakları dini haklardan daha önemlidir" dedi.

KARDİNAL MARX: DİNİ ÖZGÜRLÜKLERE YÖNELİK TEHLİKELİ BİR SALDIRI

Dini liderler ve muhalifler ise tasarının kabul edilmesi durumunda Müslüman ve Yahudilerin yaşamının zorlaşacağını belirtiyor.

Avrupa Birliği'nin (AB) Katolik Kilisesi Başkanı Kardinal Reinhard Marx tasarıyı "dini özgürlüklere yönelik tehlikeli bir saldırı" olarak nitelendirdi. Marx, "Sünnetin kriminalize edilmesi büyük endişe yaratan çok tehlikeli bir önlem" diye konuştu.

MİLAH UK:'YAHUDİ KİMLİĞİNİN TARTIŞILMAZ PARÇASI'

Yahudilerin sünnet hakkını koruma amacıyla kurulan "Milah UK" adlı örgütün sözcüsü ise "'Brit milah' olarak bilinen Yahudi erkek bebeklerin sünnet edilmesi Yahudi kimliğinin tartışılmaz bir parçası. Kendisini liberal demokrat olarak tanımlayan İzlanda'nın ülkedeki Yahudilerin yaşamını sürdürmesini imkansız hale getirmesi çok endişe verici" dedi.

Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moşe Kantor da "Yahudi toplumunun merkezindeki bir uygulama olan sünnetin yasaklanması girişimini Yahudiler'in İzlanda'da artık hoş karşılanmayacağı mesajı olarak değil, bu uygulama ve Yahudi çocukları üzerindeki etkisi konusundaki cahillikten kaynaklandığını varsayabiliriz" şeklinde konuştu.

Yahudilerin adetlerine göre bebek 8 günlükken yapılan sünnet işlemini, "mohelim" adı verilen bu konuda eğitim almış kişiler yapıyor.

SIDDIK: YÜZYILLARDIR UYGULANAN KÖKLÜ BİR UYGULAMA

İzlanda İslami Kültür Merkezi İmamı Ahmet Sıddık da tasarının dini özgürlükle bağdaşmadığını belirterek, "Sünnet yüzyıllardır uygulanan, kültürel ve dini geleneklerde yer bulmuş köklü bir uygulama" dedi.

Söz konusu tasarı parlamentoda kabul edilirse önce ilgili komitenin önüne gidecek. Tasarının yasalaşmasının birkaç ay sürebileceği belirtiliyor.