'IŞİD dulları' davasında idama tepki: Adil değil!

Irak'ta Türkiyeli bir kadının da idam cezasına çarptırıldığı IŞİD dulları davasına Uluslararası Af Örgütü'nden tepki geldi. Örgüt Irak hükümetine, IŞİD üyesi olduğundan sadece şüphe duyulan kişilerin davalarının adil görülmediği eleştirisi getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları İzleme Örgütü, Irak'ta aralarında bir Türk vatandaşının da bulunduğu 'IŞİD dulları' davasında verilen kararları eleştirdi. Örgüt, Türkiyeli kadına idam cezası verilen davanın adil olmadığını vurguladı.

Yaşları 20 ila 55 arasında değişen söz konusu kadınlar Musul ve Tel Afer civarlarında yakalanmıştı. 11'inin Türk, birinin Azeri olduğu belirtilen kadınlar, IŞİD üyesi olan kocaları tarafından kandırılarak Irak'a geldiklerini anlatmıştı. Kadınların avukatları da müvekkillerin 'IŞİD bölgesine gitmeleri için tuzağa düşürüldüğünü, hiçbirinin şiddet eylemine karışmadığını' savunmuştu.

'ADİL DEĞİL'

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıklamasında, "1400 yabancı kadın ve çocuğun Irak güvenlik güçlerine teslim olmasından altı ay sonra, Irak mahkemeleri kadınları şiddet içermeyen suçlardan suçlu bulup müebbet ve hatta idam cezasına çarptırıyor. Bu cezalar, IŞİD'le işbirliği yaptığı düşünülen kişilerin adil olmayan davalarda yargılandıklarının kanıtlarından sadece biri" denildi.

'ÖNCELİK GERÇEK IŞİD ÜYELERİNDE OLMALI'

Örgüt, savcılığın verilen cezalar için yeterli kanıt sunmadığını belirtti; idam cezasına her koşulda karşı çıktıklarını vurguladı. Açıklamada Irak hükümetine, öncelikle ciddi suçlar işleyenlerin davalarının görülmesi, IŞİD üyesi olduğundan sadece şüphe duyulan kişilerin davalarının daha farklı görülmesi çağrısı yapıldı. (Dış Haberler)