Trump: Öğretmenleri silahlandıralım

Trump, öğretmenleri silahlandırmayı önerdi. Gerekçe Florida'da okula düzenlenen saldırı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray'da Florida saldırısı mağdurlarıyla bir araya gelen Donald Trump, "Eğer öğretmenlerden biri silahlı olsaydı felaket engellenmiş olurdu" diyerek öğretmenlerin silahlandırılmasını önerdi. Lisede bazı öğretmenlerin saldırı sırasında kaçmak zorunda kaldığını söyleyen Donald Trump, okulda kimi görevlilerin en azından silah taşıma durumu olsa bu davranışın yerine saldırganı durdurmayı deneyebileceğini dile getirdi.

'BİRA ALAMIYOR SİLAH ALABİLİYOR'

Donald Trump, Marjory Stoneman Douglas Lisesi'ne yönelik saldırıda ölenlerin yakınlarıyla, saldırıdan kurtulanları Beyaz Saray'da ağırladı. CNN Televizyonu buluşmayı naklen verdi. Saldırının  gerçekleştiği lisede öğrenci olan Laurenzo Prado olayın faili Nikolas Cruz'un bira alamıyorken silah alabildiğine dikkat çekti. Okulun öğrencisi ve saldırının zanlısı olan  Cruz'un saldırıdan henüz bir sene önce AR -15 tipi bir yarı otomatik saldırı silahı satın aldığı ortaya çıkmıştı.

Donald Trump ise yarı otomatik silahları sınırlandırabileceğini ve akıl sağlığı kontrollerinde işi daha sıkı tutabileceğini söylerken okul öğretmenlerinin yüzde 20'sinin silahlandırılması konusunu gündeme alacaklarını söyledi. Trump ayrıca okul yakınlarındaki silahsızlandırılmış bölge uygulamasını da eleştirerek "Silahsızlandırılmış bir bölge, bir manyağa 'Hadi gir, saldır' demektir" diye konuştu. Florida'nın  Cumhuriyetçi senatörü Marco Rabio sadece silahların değil yarı otomatik silahları tam otomatik gibi kullanılabilmesini sağlayan bump stock isimli aksesuarlarında yasaklanması gerektiğini söyledi.

'ACINASI DERECEDE ZAYIF BİR YORUM'

ABD'deki en büyük bireysel silahlanma lobi grubu olan Ulusal Tüfek Birliği (NRA) 2016 seçimlerinde Trump'a aktif destek vermişti. 14 Şubat'ta Florida Tallahassee'de 17 kişinin öldüğü saldırıdan sonra NRA'ye yönelik tepkiler giderek artıyor.  Kızı saldırıda öldürülmüş olan Fred Guttenberg, Trump'ın yorumlarını "acınası derecede zayıf" şeklinde yorumladı. Oğlu Connecticut'daki bir ilkokula yapılmış saldırıda ölmüş olan veşi öğretmenlik yapmaya devam eden Mark Barden "Eşim size öğretmenlerin bugün bir şekilde insan hayatını alıp almama kararının 'şahane' yükümlülüğü yerine yeterinden fazla  sorumluluk taşıdığını söyleyecektir" dedi.  (Dış Haberler)