Rusya: Doğu Guta'da insani koridor bombalanıyor

Rusya Ordusu, 5 saatlik ateşkes ilan edilen Doğu Guta'da sivillerin tahliyesi için açılan insani koridorun top atışına tutulduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde insani koridor açılması için bugün sabah ilan edilen ateşkesin ardından Rusya Ordusu'ndan açıklama geldi. Açıklamada "Ceyşül İslam örgütleri insani koridoru top ateşine tutulduğu için siviller Doğu Guta'dan ayrılamıyor" bilgisine yer verildi.

Rusya'nın 'siviller bölgeden ayrılamıyor' iddiası bölgedeki isyancı örgütler tarafından reddedildi. Ceyşül İslam adına açıklama yapan Yasser Delwan "Ceyşül İslam, insani koridorun oluşturulduğu bölgeye havan topu atıldığı iddialarını reddediyor. Biz kimseyi engellemiyoruz, siviller kendi kararlarını veriyorlar" açıklaması yaptı.

İngiltere merkezli muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Doğu Guta'da gece yarısı durumun nistepen sakin olduğunu, Duma'ya ise sabah saatlerinde dört roket saldırısı gerçekleştiğini duyurdu.

Doğu Guta'da insani yardın koridorunun bombalanmasının ardından ikinci bir açıklama geldi. Rusya'nın sivillerin tahliyesi için kullanılan koridorun yeniden açılmasının, isyancı güçlere bağlı olduğunu söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada Moskova'nın çatışmaya rağmen, sivillerin bölgeyi terk etmesine yardımcı olmaya çalışmaya devam edeceğini söyledi.

'DETAYLI İNCELEME YAPILMALI'

Doğu Guta'ya düzenlenen saldırılarla ilgili olarak Suriye hükümetine yöneltilen suçlamaları değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, bulguları detaylı şekilde denetleme çağrısı yaptı.

NE OLMUŞTU?

Şam’ın, El Nusra ile Ceyşül İslam örgütlerinin kontrolünde olan Doğu Guta banliyösü, uzun süredir Suriye ordusu tarafından kuşatılmış durumda. Doğu Guta’ya yönelik hava saldırılarında bir haftada 400’den fazla kişinin öldüğü belirtilirken, Rusya ve Suriye ateşkes sağlanamaması konusunda bölgedeki ‘teröristleri’ sorumlu tutmuştu. Son olarak cumartesi günü Güvenlik Konseyi’nde, Rusya’nın da onay verdiği ateşkes çağrısı yapılmıştı. (Dış Haberler)

Doğu Guta'da 5 saatlik ateşkes başladıDoğu Guta'da 5 saatlik ateşkes başladı

Ateşkesin sınırlarıAteşkesin sınırları

Ateşkes masalıAteşkes masalı