Salih Müslim serbest bırakıldı
Prag'da gözaltına alınan eski PYD Eş Genel Başkanı Salih Müslim, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Karara tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ "Türkiye-Çekya ilişkilerini etkileyecek bir gelişme" dedi. Adalet Bakanı Gül, Interpol'ün Türkiye'nin bazı taleplerini dikkate almadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise kararı 'hukuki açıdan skandal' diye niteledi.
DUVAR - Prag'da gözaltına alınan PYD'nin eski Eş Başkanı Salih Müslim mahkemeye çıkarıldı. NTV'nin aktardığına göre saat 13.40'ta mahkeme Müslim'i serbest bıraktı. Türkiye'de hakkında üç ayrı suçtan yakalama kararı olan Müslim hakkındaki dosyalar da Adalet Bakanlığı tarafından Çekya'ya gönderilmişti.
Çekya'nın başkenti Prag'da önceki gün gözaltına alınan Salih Müslim, davanın görüleceği Prag Şehir Mahkemesine getirildi. Mahkemenin önünde Müslim'in serbest bırakılması için eylem yapılıyor. Türkiye'nin iade talebini kabul etmeyen mahkeme tarafından, Salih Müslim serbest bırakıldı.
MÜSLİM'DEN AÇIKLAMA!
Reuters'ın Çek basınına dayandırdığı habere göre, Salih Müslim'in salıverilme şartını açıkladı. Müslim'in avukatı Miroslav Krutina, gazetecilere 'Mahkeme, Müslim'in AB topraklarından çıkmama şartıyla serbest bıraktığını' söyledi.
Serbest bırakılmasının ardından konuşan Müslim "Türkiye'nin yakalama kararını biliyordum ama ciddiye almadım. Çekya'da nereye gideceğimi bilmiyorum ama Finlandiya'da oturma iznim var." dedi.
Duruşmada Salih Müslüm'in gözaltı süresinin uzatılabileceği de iddia ediliyordu. Finlandiya'da oturma izni bulunan Müslim'in başka bir Avrupa ülkesine gönderilebileceği iddialar arasındaydı.
BOZDAĞ: İKİLİ İLİŞKİLERİ ETKİLER
Karara tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gazetecilerin soruları üzerine şu açıklamada bulundu: "Verilen karar uluslararası hukuka aykırı. Bu karar, Çekya ile ilişkileri etkileyecek. Teröre çok net destek kararıdır. Hukukla izah edilemeyecek çok net siyasal ve Türkiye'ye karşı yapılan terör faaliyetlerine destek kararıdır. Bizim için de şaşırtıcı değil. Hukuka uyulsaydı iade edilmek üzere geçici tutuklanmasına karar verilirdi. Hukuk var ama hukuka uyan yok. Bunu kabul etmediğimizi buradan ilan etmek istiyorum."
ÇAVUŞOĞLU: HUKUK AÇISINDAN SKANDAL
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, da Çekya mahkemesinin kararını eleştirdi. Çavuşoğlu, şöyle dedi: "Müslim kararı hukuk açısından skandal. Hukuku ayaklar altına alan skandal bir karar. Bizim için Salih Müslüm bir teröristtir, bir terörist elebaşıdır. Bu gerçeği hiçbir şey değiştiremez. Terörist elebaşları da şunu bilsinler ki bugün mahkeme kararlarıyla kurtulduk zannetseler de Türkiye bir şekilde onların tepesine binecektir."
GÜL: HATANIN TELAFİSİNİ BEKLİYORUZ
Karara bir tepki de Adalet Bakanı Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den geldi. Salih Müslim'in serbest bırakılmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu öne süren Gül, konuya ilişkin şunları söyledi: "Türk yargısının talep ettiği tutuklama kararının yerine getirilmesi gerekiyordu. Bu örgütle mücadelemiz devam edecek. Çekya'nın kararı kabul edilemez. Hemen kelepçeli olarak alınmış ve serbest bırakılmıştır. Bu kararı asla tanımıyoruz. Uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarımızı kullanacağız. Bu hatanın telafisini bekliyoruz. Siyasi mülahazalarla Interpol Türkiye'nin bazı taleplerini dikkate almıyor. Interpol nezdinde de girişimlerimiz sürecek. Biz sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz."
NE OLMUŞTU?
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Türkiye'nin iadesini istediği Müslim hakkında '16-40 gün arasında geçici tutuklama kararı alınmasını beklediklerini' söylemişti. Çekya basını, Müslim karşılığında Türkiye'de PKK ile iş birliği yaptıkları iddiasıyla tutuklanan iki Çek vatandaşının takas edilmek istendiğini yazmıştı. Çekya Dışişleri Bakanlığı'nın Müslim'in Türkiye'ye iadesi için Ankara'yla takas görüşmelerine hazır olduğu öne sürülmüştü. Ancak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bu iddiaları yalanlamıştı.
(DIŞ HABERLER-HABER MERKEZİ)