Bombay'da 50 bin köylü kızıl bayraklarla meclise ilerliyor

Hindistan'da 180 kilometrelik yolu yürüyerek başkent Bombay'a ulaşan 50 bin köylü, toprak reformu başta olmak üzere çeşitli taleplerle meclisin kapısına dayanmak üzere...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hindistan'ın 18 milyonun üzerindeki nüfusuyla en büyük kenti olan Bombay sokakları, 'kızıl' oldu! Nasik kentinden yola çıkan 50 bin köylünün, hükümetin verdiği sözleri tutmaması üzerine başlattığı yürüyüş Maharaştra Meclisi'ne varınca tamamlanacak. Kırmızı şapkalar ve orak çekiçli bayraklarla Bombay'a giren köylülerin yürüyüşü Hindistan gündeminde ilk sıraya yerleşti.

'YAŞAM İLE ÖLÜM ARASINDA'

Yürüyüş, ülkenin en büyük köylü hareketi olan Tüm Hindistan Kisan Sabha (AIKS) tarafından düzenleniyor. Hindistan Komünist Partisi-Marksist'in (CPI(M)) köylü örgütlenmesi olan AIKS, aynı zamanda ülkedeki en büyük köylü hareketi. Peki dün Bombay'ın çevre bölgelerine ulaşan köylüleri yakıcı güneşin altında, 180 kilometreyi yürümeye iten ne? Bu soruyu köylülere yönelten gazetecilere verilen cevap genelde hep aynı: 'Çünkü bu yaşam ile ölüm arasında bir mücadele'.

'TOPRAK KİMSENİN MÜLKİYETİ DEĞİL'

Köylüler için durumu bu denli 'hayati' kılan pek çok nokta var. Öncelikle toprak: Yürüyüşün en çok duyulan sloganları, 'Toprağımız, hakkımızdır: Kimsenin mülkiyeti değil' ve 'Toprağımız için yalvarmayız: Uğruna mücadele ederiz'. Daha önce devlet arazisi olan ancak on yıllardır köylülerce ekilip biçilen arazilerin hükümet tarafından söz verilmesine rağmen köylülere devredilmemesi en önemli nedenlerden. Bu arazilerin bir bölümü hâlâ dini kurumlara ait.

AKIS, Maharaştra yönetiminin köylülere verdiği sözleri tutmayarak, 'ihanet ettiği' görüşünde. 'Uzun Yürüyüş'deki temel taleplerin başında toprak sorununun yanı sıra son iki yıl içinde verilen devlet kredilerinden feragat edilmesi de var.

ÖĞRENCİLER VE KENTLİLERDEN DESTEK

Köylülerin Bombay'a gelişi, bölgenin bir numaralı gündemi haline gelmiş durumda. Bunda yürüyüşün kitleselliği büyük bir yer tutuyor. Öyle ki Maharaştra hükümeti temsilcileri de kente giren köylülerin temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti.

Taleplerin ne kadarının kabul edileceği, daha doğrusu kabul edilse de ne kadarının uygulanacağı henüz belirsizliğini koruyor. Yönetimin bu tutumu elbette yürüyüşün büyümesinden sonra somutlaşmaya başladı. Kente giren yürüyüşçülere Bombaylı öğrenci ve işçiler yemek dağıtıyor ve sloganlarla eşlik ediyor.