İsrail Gazze'de bir çiftçiye tankla saldırdı

İsrail ordusu, Filistinlilerin altı hafta sürecek bir kitlesel protesto dalgası başlatmasından hemen önce Gazze'de bir çiftçiyi tank ateşiyle öldürdü. İsrail ordusu çiftçinin sınıra fazla yaklaştığını savundu; görgü tanıkları mahsul topladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ortadoğu'da gerilim yeniden tırmanıyor. Filistinliler İsrail'e karşı bugün kitlesel bir protesto dalgası başlatmaya hazırlanırken, İsrail ordusu Gazze'de Filistinli bir çiftçiyi tank ateşiyle öldürdü. Gazze'deki yönetimin sağlık bakanlığından yapılan açıklamada, 27 yaşındaki Ömer Samur isimli çiftçinin tank ateşinde hayatını kaybettiği, bir kişinin de yaralandığı belirtildi. Görgü tanıkları, Karara köyünün doğusunda yaşanan saldırı sırasında Samur ile yanındaki kişinin tarladan mahsul toplamakta olduğunu söyledi.

İsrail ordu sözcüsü ise "İki şüpheli güvenlik noktasına gece saatlerinde yaklaştı ve şüpheli davranmaya başladı, tank onlara ateş etti" açıklamasıyla yetindi.

ÇADIR KENT PROTESTOSU

Saldırının, Filistinlilerin İsrail'e karşı altı hafta sürmesi planlanan eylem dalgasına başlamasından saatler önce yaşanması dikkat çekti. Protestolar, İsrail'in kuruluşuyla mülteci konumuna düşen Filistinlilerin eve dönüş hakkı için düzenlenecek. İsrail sınırında beş noktada onlarca çadır kuram Filistinliler, mültecilerin eve dönüş hakkının tanınmasını talep edecek.

NEDEN 30 MART?

Bu eylemin başlangıcı için seçilen 30 Mart, Filistinliler tarafından 'Toprak Günü' olarak kabul ediliyor. 30 Mart 1976'da, İsrail hükümetinin ülkenin kuzeyinde çok sayıda Filistinlinin toprağına yasadışı biçimde el koymasını protesto eden altı İsrailli Arap güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü. Filistinliler o günden bu yana Toprak Günü ilan ettikleri 30 Mart'ta protestolar düzenliyor.

Eylemlerin, Filistinlilerin 'Büyük Felaket' olarak gördüğü, İsrail'in 1948'de kurulması sırasında yüzbinlerce Filistinlinin yerinden yurdundan olduğu 15 Mayıs'taki 'Nakba' gününde son bulması bekleniyor.

İsrail güvenlik güçleri ise altı hafta sürecek bu eylemler nedeniyle alarm halinde. İsrail ordusu dün, Gazze sınırına 100'den fazla keskin nişancı yerleştirildiğini açıkladı. (Dış Haberler)