Kıbrıs'taki İngiliz Üssü'nde hareketlilik

ABD ve Rusya arasında yaşanan Suriye restleşmeleri yaşanırken Kıbrıs'ta bulunan İngiliz üstlerinde hareketlilik başladığı iddia edildi. İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair, Suriye'nin başkenti Şam'ın cihatçıların kontrolündeki Duma kırsalında kimyasal saldırı düzenlediği iddialarına da sahip çıktı. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya arasında Suriye'ye olası müdahale üzerine yaşanan restleşme devam ederken, Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin bulunduğu bölgede hareketlilik yaşanmaya başladı. Irak'ın 2003'te işgal edilebilmesi için kitle imha silahlarıyla ilgili söylediği yalanlarla bilinen eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, de kimyasal saldırı iddiaları üzerinden Suriye'ye askeri müdahale için çağrıda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'ye olası bir saldırıda füzelerinin düşürüleceği uyarısı yapmasının ardından Moskova "Meşru hükümeti değil teröristleri hedef almalısınız" açıklaması yapmıştı.

Kıbrıs'ta bulunan İngiltere'nin iki üssünden biri olan Ağrotur'da da (Akrotiri) askeri hareketlilik arttı. DHA'da yer alan habere göre, Limasol kentine yakın bir bölgede bulunan üste, savaş uçaklarının Suriye'yi her an vuracakmış gibi hazırlandığı öğrenildi.

Rum kaynaklardan edinilen bilgilere göre, harekâtta kullanılması planlanan Ağrotur üssüne İngiltere'den takviyeler yapıldı. Savaş uçakları da hazır olarak operasyon talimatını beklemeye başladı. Konuyla ilgili DHA'ya konuşan bir diplomatik kaynak, "Ortadoğu'nun kötüye gidişiyle ilgili kaygılarımızı ABD'ye ilettik" derken, Rum kesiminin her an yapılabilecek operasyon için ABD temsilcileriyle iletişim halinde olduğu ifade edildi.

İngiltere'nin Kıbrıs'ta 2 askeri üssü bulunuyor. Ancak İngiltere, Suriye'ye yönelik olası bir harekata katılmaya ve buradaki üslerini kullanmaya karar verirsei bunun için Kıbrıslı yetkililerden izin almasına gerek yok. İngiltere bu konuda sadece Kıbrıslı yetkilieri bilgilendirmekle yükümlü bulunuyor.

KIBRIS: SURİYE'DEKİ ASKERİ HAREKATA KATILMAYACAĞIZ

Ancak İngiltere'nin Kıbrıs'taki üslerini Suriye'deki harekatlarda kullanma olasılığını değerlendiren Kıbrıs hükümet sözcüsü Prodromos Prodromou, Kıbrıs'ın diğer ülkelerin Suriye topraklarında planladığı olası bir harekata herhangi bir şekilde katılmaya niyetli olmadığını belirtti. Sputnik'te yer alan habere göre, basın mensuplarına konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Prodromou, Kıbrıs'ın harekata dahil edilmediğini ve bu nedenle herhangi bir güvenlik tehdidinin söz konusu olmadığını söyledi.

'ABD İLE AYNI POZİSYONU ALMALIYIZ'

Saddam Hüseyin'in olmayan kitle imha silahlarıyla ilgili tümüyle düzmece istihbarat dosyaları hazırlatıp Irak'ın işgal edilmesinde önemli rol oynayan İngiltere Eski Başbakanı Tony Blair, Suriye'nin başkenti Şam'ın cihatçıların kontrolündeki Duma kırsalında kimyasal saldırı düzenlediği iddialarına da sahip çıktı.

BBC Radyo 4'ün 'Today' programına konuşan Blair, ABD'nin 'kimyasal silah kullanımına cevaben' Suriye'ye olası askeri müdahalesine İngiltere'nin katılmasını savundu. Bunun bir hava harekatı olacağını öngörürken havadan bomba atmakla karadan top ateşi açmak arasında fark olduğunu savunan Blair, ''Bence Amerikalılar hızlı hareket etmeye hazırsa biz ve muhtemelen Fransız hükümeti de aynı pozisyonda olmalıyız'' dedi. (Dış Haberler)