Küba'nın yeni başkanı Miguel Díaz-Canel kimdir?

Miguel Díaz-Canel Küba'nın yeni lideri oldu. Díaz-Canel özgürlükçü kimliğiyle tanınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Küba Ulusal Meclisi, ülkede Castrolar dönemini sona erdiren toplantısında, Başkan Yardımcısı Miguel Díaz-Canel'i, Devlet Başkanı Raul Castro'nun selefliği oylamasında tek aday olarak belirledi.

Díaz-Canel'in tek aday olarak belirlenmesinin ardından parlamentoda yapılacak oylama bir formaliteye dönüştü. Meclis oylamasının ardından, 1959'daki devrimden bu yana ilk defam bir Castro ülkenin başında olmayacak. Raul Castro buna rağmen 2021'e dek Komünist Parti Genel Sekreterliği görevini yürütecek. Uzmanlar, yeni devlet başkanı Diaz-Canel'in ülkenin günlük yönetiminden sorumlu olacağını, Raul Castro'nun perde arkasındaki nüfuzunu söyleyeceğini ve büyük ihtimalle genel olarak siyasette son sözü söyleyen figür olacağını söylüyor.

Peki Küba Devlet Konseyi'ne atandığı  2013 yılına kadar adı Miguel Díaz-Canel kimdir? Nisan 1960 doğumlu Diaz-Canel elektrik mühendisliği eğitimi gördü ve siyasi kariyerine 20'li yaşlarındayken Santa Clara kentindeki Genç Komünist Birliği'de başladı. Bir yandan üniversitede mühendislik dersleri veren Diaz-Canel Geç Komünist Birliği'nde giderek yükseldi ve 33 yaşında Genel Sekreter Yardımcısı oldu.

ÖZGÜRLÜKÇÜ BAŞKAN OLARAK PARLADI

Miguel Díaz-Canel, Villa Clara'da ilçe yönetiminin  başkanlığına (valilik makamının muadili) geçtiği zamanda parlamaya başladı. Muadili çok sayıdaki hükümet yöneticisine göre daha özgürlükçü adımlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Başka yerde olsa yasaklanacak rock konserlerine ev sahipliği yaptı ve şehirde yer alan El Mejunje kültür merkezi 1985 yılından beri LGBTİ bireylerin kendilerini ifade ettiği bir merkez olarak anılıyor. Díaz-Canel, 2003 yılında Politbüro'ya seçilebildi. 20009'da Yüksek Öğrenim Bakanı olan yeni lider 2013 yılında en üst makamlardan biri olan Küba Devlet Konseyi başkan yardımcılığına yükseldi.

DIŞA DÖNÜK KAPİTALİST OLMAYAN EKONOMİ İSTENİYOR 

Miguel Díaz-Canel kamu hizmetlerini geliştirmek için verdiği mücadele sebebiyle de beğeni ve takdir toplayan bir yönetici oldu. Küba halkı, ekonominin daha fazla dışa açıldığı ama kapitalist de olmayan bir sistem istiyor. Partideki en dışa dönük siyasetçilerden biri olan Miguel Díaz-Canel, Rusya, Çin, Japonya, Güney Afrika, Kuzey Kore ülkelere gönderilen delegasyon heyetlerine de başkanlık etti. Partinin yeni lideri aynı zamanda tutucu kadroların hedefi hâline gelmiş blog yazarları ve akademisyenleri koruması ve onları savunmasıyla da biliniyor Raul Castro perde arkasından partiyi, devleti yönetirken Díaz-Canel 'in özgürlükleri ve ekonomiyi ne kadar geliştirebileceği merak ediliyor. Öte yandan çok sayıda uzman da Küba'de özellikle çok sayıda devrim niteliğindeki ekonomik reformu, Barack Obama'nın başkanlığı döneminde ABD'yle ilişkileri düzeltmek de dahil olmak üzere, Raul Castro zamanında yapıldığını hatırlatıyor. ( Dış Haberler)