Kuzey Kore'den ABD'ye: Görüşmeden çekilebiliriz
Kuzey Kore ABD ulusal Güvenlik danışmanı Bolton'a sert tepki gösterdi. Kuzey Kore, "görüşmelerden çekilebiliriz" dedi.
DUVAR - Kuzey Kore liderliği , ABD yönetiminin nükleer silahlardan vazgeçmesi konusunda ısrar etmesi halinde, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılması planlanan tarihi zirveye katılmayı yeniden değerlendirebileceğini söyledi.
Kuzey Kore Resmi Haber Ajansı KCNA'ya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye-gwan "ABD bizi köşeye sıkıştırır ve tek taraflı olarak nükleer silahlarımızdan vazgeçmemizi isterse, görüşmelere olan ilgimizi kaybederiz ve beklenen Kuzey Kore-ABD zirvesine katılıp katılmamayı yeniden değerlendirmemiz gerekir" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı ise zirveye yönelik hazırlıkların sürdüğünü ve Kuzey Kore'nin tutumundaki herhangi bir değişiklikten haberleri olmadığını belirtti.
'KUZEY KORE'YE LİBYA MODELİ UYGULAYACAĞIZ'
Kim Kye-gwan'ın söz konusu demecinde doğrudan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'u hedef aldığı söyleniyor. John Bolton, Kuzey Kore'yle ilgili verdiği bir demeçte ülke için Libya modelini örnek alarak bölgede nükleer, kimyasal ve biyolojik silahları tasfiye edceklerini söylemişti. Libya'da yaşanan silahsızlanma dalgasının ardından 2011 yılında NATO ülkeye müdahale etmiş, lideri Muammer Kaddafi öldürülmüştü. Kuzey Kore yönetimi ise olayı analiz ederken "Libya nükleer programını sonlandırmasaydı müdahale edemezlerdi" demişti.
GÜNEY KORE'YLE TATBİKAT KRİZİ
Kuzey Kore daha önce de bugün Güney Kore'yle yapılması planlanan üst düzey görüşmeleri, Güney Kore'nin ABD'yle birlikte yaptığı ortak askeri tatbikata duyulan öfkeyi gerekçe göstererek iptal etmişti.Resmi haber ajansı KCNA tatbikatın bir "provokasyon" ve "işgal provası" olduğunu bildirdi.Güney Kore'yle bugün yapılması planlanan müzakereler 27 Nisan'daki Kuzey-Güney zirvesinin devamı niteliğindeydi. Görüşmelerin, iki ülke arasındaki askerden arındırılmış bölgede bulunan Panmunjom kışlasında gerçekleşmesine karar verilmişti.. İki ülkenin temsilcilerinin, tarihi zirvede yapılan anlaşmaların detaylarının görüşülmesi bekleniyordu.
Bunlar arasında Kore Yarımadası'nı nükleer silahlardan arındırmak ve 1953'te imzalanan ateşkes anlaşmasını bir barış anlaşmasına dönüştürülmesi de vardı.
İki liderin ortak açıklamasında uzlaşma sağlandığı belirtilen diğer konular şu şekilde belirlenmişti:
İki ülke arasındaki "düşmanca faaliyetlere" son verilmesi
Askerden arındırılmış bölgeyi bir "barış bölgesine" dönüştürmek ve propaganda yayınlarına son vermek
Askeri gerilimin azalması koşuluyla bölgede silahların azaltılması
ABD ve Çin'in de katılacağı dörtlü görüşmeler için çalışmak
Güney Kore ve ABD'nin ortak askeri tatbikatları Kuzey Kore'yi sık sık öfkelendiriyor.
Kuzey Kore geçmişte bu tatbikatların ardından "topyekûn saldırı" tehdidinde bulunmuş ve "ateşe benzin dönmek" olarak tanımlamıştı.
ABD ve Güney Kore, ortak askeri tatbikatlarının tamamen savunma amaçlı olduğunu savunuyor.
Max Thunder adı verilen son askeri tatbikata aralarında B-52 bombardıman uçakları ve F-15 avcı uçakları da dahil 100 savaş uçağı katılıyor.
ABD ve Güney Kore tatbikatların tamamen savunma amaçlı olduğunu ve 1953 tarihli savunma anlaşması temel alınarak yapıldığını savunuyor. KCNA'nın haberinde "ABD, Güney Kore makamlarıyla ortak yaptığı provokatif askeri hengame ışığında, planlanan Kuzey Kore-ABD zirvesinin kaderini dikkatli bir şekilde değerlendirmek zorundadır" denildi.