Malezya Havayolları uçağını Rus füzesi mi düşürdü?
Malezya Havayolları'nın bir Rus füzsi yüzünden düşen uçağı hakkındaki soruşturma tamamlandı. Araştırma ekibi Rusya devletini sorumlu tutuyor.
DUVAR - Malezya Havayolları'na ait 17 numaralı uçuşunu yapan uçağın Ukrayna'a düşmesi ve uçaktaki mürettebat da dahil 298 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili yapılan soruşturma tamamlandı. Hollanda hükümeti uçağın düşürülmesinden Rusya devletini sorumlu tutuyor. Rusya Savunma Bakanlığı ise olaya dahlinin olduğunu reddediyor. Karşılıklı iddialar Batı ve Rusya arasında yeni bir kriz çıkma olasılığını gündeme getiriyor.
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, 'soruşturmada elde edilen bulguların Rusya devletinin doğrudan dahli olduğunu gösterdiğini' söyledi. Avustralya Federal Emniyet Amiri Jennifer Hurst ise yaptığı basın toplantısında "Düşen uçağın parçalarının olay yerinde yapılan incelemelerde Rus füzesine ait farklı parçalar bulundu. Füze parçaları Ortak Araştırma Ekibi (JIT) tarafından emniyete alındı" dedi.
RUS TUGAYI UKRAYNA'YA GİRDİ
Hollanda, Avustralya, Malezya ve Ukrayna'nın katılımıyla oluşturulmuş olan JIT ekibi uçağı vuran füzenin 1986 yılında üretilmiş Sovyet yapımı özel bir BUK tipi füze sistemine ait olduğunu gösteren fotoğraf ve video paylaştı. Jennifer Hurst, Malezya Havayolları uçağının 9M38 seri numaralı BUK füzesi tarafından vurulduğunu açıkladı. Lahey'de basın toplantısı yapan JIT ekibi Söz konusu BUK sisteminin kaynağının Rusya'nın batısındaki Kursk'ta bulunan 53'üncü Uçaksavar Füze Tugayı'na ait olduğunu ve bu tugayın uçağın vurulduğu tarihte Ukrayna topraklarına giriş yaptıklarını, yolcu uçağını vurunca da geri çıktıklarını tespit ettiklerini söyledi. Rusya, Ukrayna topraklarına girmediğini iddia etmişti.
Rusya Savunma Bakanlığı, Hollanda hükümeti tarafından açıklana bulguların güvenilmez olduğunu söyleyerek sunulan görsellerin sadece sosyal medyadan elde edilen materyaller olduğunu, bilgisayarlarda grafik düzenleme araçlarıyla hazırlandığını iddia etti.
Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giden Malezya Havayolları'nın uçağı 17 Temmuz'da Schiphol Havalimanı'ndan havalandı. Uçakta hiç kimse kurtulamadı. 15'i mürettebat olmak üzere uçaktaki 298 kişinin tamamı hayatını kaybetti. Uçağın vurulmasından sonra, Ukrayna krizi sebebiyle Doğu Ukrayna bölgesine ilişkin uyarılara rağmen rotasını değiştirmeyen Malezya Havayolları da suçlandı. Bazı aileler Malezya Havayolları'na da dava açtı. ABD'de 18 yolcunun yakınları Rusya yanlılarının Komutanı Igor Girkin'e saldırıyı yönettiği için dava açtı. 2016 yılında da 33 yolcunun yakını Rusya devletine ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'i yolcuların yaşam hakkını ihlal ettikleri için dava açtı. (Dış Haberler)