BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeleri belli oldu

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, 2 yıl görev yapacak geçici üyeleri seçildi. Geçici üyeler Almanya, Belçika, Endonezya, Güney Afrika ve Dominik Cumhuriyeti oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler'in (BM) New York’ta bulunan Genel Kurulu’nda bugün yapılan oylamayla Almanya, Belçika, Endonezya, Güney Afrika ve Dominik Cumhuriyeti, 1 Ocak 2019’dan itibaren 2019-2020 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Geçici üyeler Konsey’de iki yıl görev yapacak.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK) 15 üyeden meydana geliyor. ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya daimi üye statüsünde yer alıyor. Daimi üyelerin dışında kalan 10 üye beş coğrafi bölge uyarınca her yıl beş üye seçilecek şekilde Konsey’de görev almaya hak kazanıyor. Geçici üyeliğe hak kazanmak için aday olan ülkelerin 193 üyeden oluşan BM Genel Kurulu’nun üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

Almanya ve Belçika, Batı Avrupa ve Diğer Devlet grupları adına rakip aday olmadan seçildi. Avrupa adına Konsey’e seçilen her iki ülke de daha önce beşer defa Konsey’de görev almıştı.

GÜNEY AFRİKA'NIN DÖRDÜNCÜ DÖNEMİ

Afrika Grubu adına seçilen Güney Afrika da, Almanya ve Belçika gibi rakip başka bir ülke olmadan seçime girdi. Bugünkü oylamanın ardından Güney Afrika’nın Güvenlik Konseyi’ndeki dördüncü dönemi başlayacak. Öte yandan Latin Amerika ve Karayipler adına yarışan Dominik Cumhuriyeti, diğer üyelerin aksine Konsey’de ilk defa görev alacak. Oylamada en çekişmeli anlarsa Asya Pasifik Grubu adına üye seçiminde yaşandı. Endonezya ve Maldivler arasında geçen yarışta Endonezya Maldivler'in aldığı 46 oya karşı 144 oy olarak Konsey'e seçildi.

BM Sözleşmesi uyarınca uluslararası toplum adına barış ve güvenliğin sağlanmasından Güvenlik Konseyi sorumlu ve bu nedenle çok önemli. Konsey; hukuksal olarak bağlayıcı karar alma, ekonomik yaptırım uygulama ve kuvvet kullanma yetkisine sahip. Konsey’in en dikkat çekici özelliği, daimi üyelerden birisinin “hayır” oyu verdiği tasarının diğer üyeler "evet" dese dahi reddediliyor olması. Buna daimi üyelerin veto yetkisi deniyor. Konseyin geçici üyelerinin veto hakkı bulunmuyor. (DIŞ HABERLER)