Putin Çin’den dostluk nişanı alan ilk lider oldu
Vladimir Putin, 2000 yılından beri 19 kez ziyaret ettiği Çin'e geldi. Putin, Çin'den 'dostluk nişanesi' alan ilk lider oldu.
DUVAR - Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyada en fazla görüştüğü lider olan Çin Devlet Başkanı Xi Jining ile bir kez daha buluşmak üzere bugün (8 Haziran) Pekin’e gitti. Resmi ziyaret kapsamında görüşen iki lider ekonomiden enerjiye pek çok konuyu masaya yatırdı. Çin’de üç gün kalacak olan Rus lider, Pekin’deki ziyaret sonrasında Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi’ne katılacak.
PUTİN’E DOSTLUK NİŞANI
Putin-Xi görüşmesinde en önemli gelişme Xi tarafından Putin’e takdim edilen dostluk nişanıydı. Çin’in işbirliği alanında yabancı liderlere verdiği en büyük ödül olan dostluk nişanını ilk alan da Rus lider oldu. Altın renkli nişanın arkasına Putin’in adının Rusça yazılmasıysa dikkatlerden kaçmadı.
Dünya liderleri içerisinde Putin’in neden dostluk nişanı almaya hak kazandığını Xi şu sözlerle açıkladı: "Çin'de devlete hizmet için bir ödüllendirme sistemi oluşturulmasından beri bu nişan ilk kez Putin'e veriliyor. Büyük bir dünya gücünün lideri olan Putin, şu anki Rus-Çin ilişkilerinin de kurucusu. İlişkilerin geliştirilmesi her daim yüksek düzeyde destekliyor."
Putin’in iktidara geldiği 2000’den bu yana Çin’i 19 defa gelerek , ülkeye en fazla ziyaret eden lider olduğunu ifade eden Xi, dünyanın genelinde olduğu gibi Putin’in Çin’de de en fazla tanınan lider olduğu ve Çin halkı tarafından kendisine çok saygı duyulduğunu vurguladı.
Xİ VE PUTİN'İN GÜÇLERİNİ YENİLEDİĞİ YIL: 2018
Ekonomik ve siyasi olarak yakın işbirliğine sahip olan Rusya ve Çin için 2018 ayrı bir öneme sahip. İlk olarak Xi Jinping, Kasım 2017’de yapılan kongreyle yeniden göre gelmiş ve Çin’de ülke yönetiminde etkili olan Politbüro üyeleri 2018 itibariyle göreve başladı. Öte yandan Çin’den farklı bir sisteme sahip olan Rusya’da 2018 seçim yılıydı. 18 Mart 2018’de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde Putin oyların yüzde 76’sını alarak 2024’de kadar koltuğunu garanti altına aldı.
Seçimlerin ardından ilk defa bir araya gelen iki liderin resmiyetten uzak tavırları hem yıllara yayılan dostluklarını hem de toplumsal desteği yeniden arkalarını almanın rahatlığını yansıtıyor.
'İLİŞKİLERİMİZ KARŞILIKLI, İSTİKRARLI VE SAĞLAM'
Hazırlıklarına bizzat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çinli mevkidaşı Wang Yi tarafından başlanan ziyaretin gündeminde ekonomi, enerji ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesi vardı. Her iki lider işbirliğinin geliştirilmesi konusunda fikir birliğine vardı. Xi, görüşmenin ardından “küresel gelişmeler ne yönde seyrederse seyretsin Rusya ile ilişkilerimiz karşılıklı, istikrarlı ve sağlam” açıklamasında bulundu.
Pekin-Moskova arasında ilişkilerin geliştirilmesinin en dönemli dinamiği, zaman zaman birbiriyle çakışan ve dengesiz bir gelişme sahip olan Yol ve Kuşak Projesi ile Rusya’nın ağırlığının olduğu Avrasya Ekonomik Birliği arasındaki ilişkilerin koordineli bir şekilde geliştirilmesi. Moskova, Pekin’in Yol ve Kuşak Projesi ile kendisine rakip olmasından ve arka bahçesi olarak gördüğü Orta Asya’da kendisinin gücünü zedelenmesinden endişe ediyor. Görüşmede Çin’in bu anlamda Rusya’ya güvence verdiği ifade edildi.
Görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesi için Rusya’nın Çin’den daha fazla yatırım sözü aldı. 2014 ve sonrasında AB ve ABD eliyle uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle Rus şirketler kredi bulmakta zorlanmaya başladı. Her ne kadar Çin’den Rusya’ya kredi akışı başlamış olsa da bu Moskova için yeterli düzeyde değil. Putin, mevkidaşından daha fazla yatırım ve kredi talebinde bulundu.
PETROL AKIYOR, DOĞALGAZ YOLDA
Rusya dünyanın en büyük enerji üreticilerinden birisi. Çin ise en büyük tüketici. Hali hazırda Rusya Çin’in en büyük petrol tedarikçisi, Xi görüşmede Rusya’nın bu statüsünün devam etmesini istediklerini ifade etti. İki ülkenin enerji alanındaki ilişkisi yalnızca petrolle sınırlı değil. Gazprom ile Çin ulusal petrol şirketi (CNPC) 2014’te 400 milyar dolarlık doğal gaz anlaşması imzaladı. Anlaşma çerçevesinde Rusya Çin’e 2019’dan itibaren 30 yıl süreyle yıllık 38 milyar metreküp gaz akışına başlayacak. Bu adımla doğal gaz alanında ilk defa Rusya ile Çin arasında doğrudan doğal gaz hattı inşa edilmesi kararı alınmıştı.
Birlikte Hokey maçı izleyen iki lider, akşam saatlerinde yarın başlayacak olan 18'inci Şanghay İşbirliği Örgütü(ŞİÖ) Zirvesi için Çin’in Qingdao şehrine doğru yola koyuldu. (Dış Haberler)