İran'da riyal protestosu: 'Çarşı' da sokakta!
İran'da riyalin değer kaybetmesiyle ülkede protestolar başladı. Ruhani, "ABD yaptırımlarıyla başa çıkabiliriz" dedi...
DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan çekilip Tahran'a yeni ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamasının ekonomik etkileri İran'da hissedilmeye başladı. Riyal'in düşüşü sonrası bir grup İranlının parlamento binası önünde toplanması üzerine Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani açıklama yaparak, "ABD yaptırımlarının yarattığı ekonomik baskıyla baş edebileceklerini" söyledi.
1 DOLAR 90 BİN RİYALE ÇIKTI
ABD'de Trump yönetiminin İran'a yönelik yaptırımları tekrar devreye sokmasının ardından İran riyali dolar karşısında hızla değer kaybetmeye başladı. Nükleer anlaşmanın yapılmasının ardından yaptırımların kaldırıldığı 2016'da 1 dolar 65 bin riyaldi. 2017 yılının sonunda ise 1 dolar 42 bin 890 riyaldi şimdi ise 1 dolar 90 bin riyale kadar çıktı.
IMF ülkede 112 milyar dolarlık yabancı mal varlığı ve nakit rezervi bulunduğunu, bu yüzden de bir cari hesap fazlasına sahip olduğu için dış ödemelerde bir sorun yaşanmayacağını tahmin ediyor.
GÜVENLİK GÜÇLERİ ÇARŞIYA GİRDİ
ABD'nin yaptırımları yürürlüğe sokması İran'ın petrol ihracatından elde ettiği gelirlerin düşmesine ve çok sayıda İranlının paniğe kapılıp dolara çevirmesine sebep oldu. Riyalin bu kadar fazla değer kaybetmesiyle başlayan kriz Tahran'da 2012'den beri yaşanan en büyük protestonun gerçekleşmesine sebep oldu. Eylemlere 'velayeti fakih' rejiminin sadık destekçileri oldukları bilinen çarşı esnafının da katılması dikkat çekti. Pazartesi günü (dün) güvenlik güçleri otoriteyi tesis etmek için çarşı içine girerek devriye gezdi.
Hasan Ruhani ise son aylarda hazinenin gelirinin etkilenmediğini riyaldeki düşüşün sebebinin yabancı medya propagandası olduğunu söylüyor. Ruhani halkın temel ihtiyaçlarının sağlanmasında sıkıntı olmayacağını, ülkede yeteri kadar buğday, şeker ve yemeklik yağ stokunun bulunduğunu belirtti. Hükümet şu anda bin 300 farklı ürünün ithalatını yasaklamaya hazırlanıyor. İran Yargı Erki Başkanı Sadık Laricani ise ise ekonomik sabotörlerin yirmi yıllık hapis cezası seçeneği de dahil olmak üzere en sert şekilde cezalandırılacaklarını söyledi. (Dış Haberler)