Hollandalı lider: Türkiye yardım isterse kabul etmemeliyiz

NATO üyesi ve Hollanda koalisyon partilerinden Hıristiyan Birliği lideri, "Türkiye'ye yönelik, farklı ülkelerden olası bir saldırı durumunda destek vermemeliyiz" dedi. Hollandalı lider, Türkiye vatandaşlarının seçim gecesi Hollanda'da yaptığı kutlamaları da eleştirdi: Ülkelerinin neresi olduğuna karar vermeleri gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hollanda'da koalisyon partisi "Türkiye'ye yönelik olası bir saldırı durumunda destek verilmesin" çağrısı yaptı. Hristiyan Birliği'nin (CU) lideri Gert-Jan Segers, Türkiye'nin izlediği politikalara daha sert tepki verilmesi gerektiğini savunarak, Avrupa Birliği'nin (AB) tam üyelik müzakerelerini durdurmasını istedi.

Koalisyon hükümetini oluşturan dört partiden biri olan CU lideri Segers, De Telegraaf'a verdiği demeçte NATO müttefiki Türkiye'ye saldırı olması durumunda ülkesinin Ankara'ya destek vermemesini istedi. Segers "Türkiye'yi savunmak için kendilerini sorumlu hissetmediklerini" söyledi.

NATO anlaşmasının 5. maddesine göre, herhangi bir üye ülkeye dışarıdan gelen saldırı bütün ittifaka yapılmış sayılıyor ancak; Suriye'deki çatışmaların başladığı dönemde, NATO müttefiki Türkiye'yi desteklemek için Hollanda'nın Patriot füzeleri gönderildiğini anımsatan Segers'e göre, artık bölgede durum değişti. Türkiye'nin bölgesinde saldırgan taraf haline geldiğini ve Suriye'nin kuzeyinde yürütülen Afrin harekatı ile 'sınırı aştığını' savunan Segers, bu tutumu kınadığını da belirtti. Hollandalı lider, Türkiye'ye yönelik, farklı ülkelerden olası bir saldırı durumunda, NATO'nun 5. maddesi uyarınca yeniden bir yardım talebi gelirse, buna olumsuz yanıt verilmesini istedi. Segers, "Eğer gelecekte Türkiye, yeni bir görev kuvveti gönderilmesini isterse, buna 'hayır' demeliyiz" dedi.

'BU SEÇİMLE ÖZGÜRLÜĞÜN KAYBEDİLMESİ YAKLAŞTI'

Rusya ile sınırı olan Türkiye ve Baltık ülkelerinin NATO içinde daha fazla destek gördüğüne işaret eden CU lideri, uzun süreli savunma anlaşmaları nedeniyle Ankara'nın ittifak dışında bırakılamayacağını vurguladı. Segers, NATO'da Türkiye'ye yönelik "de facto B" adını verdiği faklı bir ortaklık sürdürülmesini savundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politikalarına daha sert tepki verilmesini de isteyen Segers, 24 Haziran seçimlerinden sonra Hollanda hükümetinin Ankara'yı kutlamasını da eleştirdi. CU liderine göre bu seçimle, ülkede özgürlüğün kaybedilmesi bir adım daha yaklaştı.

'ÜLKENİZ NERESİ?'

Hollandalı lider, ülkesindeki Türkiye kökenli seçmenlerin Pazar gecesi yaptığı kutlamalara da tepki gösterdi. İkinci veya üçüncü kuşak Türkiye kökenlilerin, ülkelerinin neresi olduğuna karar vermeleri gerektiğini savunan Segers'e göre, seçmenler, Hollanda'daki hukuk kuralları yerine Türkiye'deki baskıcı uygulamaları tercih etti.

Hollandalı lidere göre, bu yaşananlar uyum politikalarının işlemediğinin de bir göstergesi. Gert-Jan Segers, Hollanda hükümetinin, "AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasının iptal edilmesi korkusu" nedeniyle Türkiye'ye karşı yeterince tepki vermekten kaçındığını da dile getirdi. (BBC Türkçe)