Çipras'a son darbe ortağından!

Yunanistan'da Makedonya anlaşması üzerine tepkiler devam ediyor. Hükümet ortağı ANEL, hükümette kalmak için 'ön koşullarını' açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Atina'da Aleksis Çipras hükümetinin geleceğine yönelik kritik saatler yaşanıyor. Hükümetin küçük ortağı ve Milli Savunma Bakanı ANEL lideri Panos Kammenos bu sabah düzenlediği olağanüstü basın toplantısı ile partisinin hükümette kalmak için öne sürdüğü 'ön koşulları' açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Kammenos bir kez daha Makedonya ile varılan isim anlaşması karşısındaki tepkisini açıklarken, Syriza’dan yeni anlaşmayı bir an evvel meclis gündemine getirmesini talep etti. Kammenos’a göre 300 sandalyeli mecliste yeni anlaşma en az 180 oy ile kabul edilmeli. Syriza bunu kabul etmezse Kammenos cumhurbaşkanına başvurup hükümetten desteğini çektiğini açıklayacak.

Meclis için önerdiği opsiyonun yanı sıra Kammenos, açıklamaları çerçevesinde bir başka seçenek de önerdi. Kammenos’a göre Syriza yeni anlaşma için referandum seçeneğine de odaklanabilir. Kammenos ayrıca, yeni süreçte hükümetin geleceğinin ve yeni anlaşmanın onayının "Yeni Demokrasi ve PASOK’un duruşuna bağlı olduğunu" da vurguladı.

SYRIZA'DAN İLK TEPKİ 

Kammenos’un açıklamalarının hemen akabinde hükümetin büyük ortağından ilk tepkiler geldi. Atina’daki başbakanlık kaynakları Kammenos’un önerdiği 180 evet oyu opsiyonunun gündeme gelebileceğini açıkladı. Bu gelişmeler öncesinde Kammenos dünkü Bakanlar Kurulu toplantısına katılmamış ve bu gelişme hükümette 'ciddi bir çatlağın var olduğu' yorumlarına neden olmuştu.