Budist rahip için, 'zihinlerini kontrol ettiği rahibeleri cinsel ilişkiye zorladı' suçlaması

Pekin'de bir başrahip, rahibeleri 'zihinlerini kontrol ederek' cinsel ilişkiye zorlamakla suçlandı. Rahip iddiaları reddederken, suçlamaların bulunduğu raporların internete sızması, sosyal medyada tacize karşı kampanyaların başlamasına neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pekin'de, Çinli Budist başrahip Abbot Şueçeng'in, rahibelerin zihinlerini kontrol edip cinsel ilişkiye zorladığı öne sürüldü. Çin Budistler Birliği ve Çin Budist Akademisi Başkanı Şueçeng ise tapınaktaki iki rahibin hükümete gönderdiği raporda yer alan iddiaları reddetti.

Tapınaktaki rahiplerin gerçekleri çarpıtarak Şueçeng'i karalamaya çalıştığı açıklamasını yapan başrahip, iddialarla ilgili soruşturma başlatılması istedi. Çin'in Twitter'ı kabul edilen sosyal paylaşım sitesi Weibo'da bir milyondan fazla takipçisi bulunan 51 yaşındaki Şueçeng, hükümete siyasi danışmanlık da yapıyor.

'CİNSEL İLİŞKİ BUDİST EĞİTİMİN BİR PARÇASI'

Şikayetçi rahipler, Şueçeng'in cinsel içerikli mesajlar gönderdiğini ve rahibeleri ilişkiye zorladığı öne sürdükleri raporda, başrahibin kendisiyle cinsel ilişkiye girmeleri için en az altı rahibeyi tehdit ettiğini ve bunlardan dördünün Şueçeng'e 'karşı koyamadığını' belirtti. İnternete sızan 95 sayfalık raporda rahibin mesajlarıyla "kadınların zihinlerini kontrol altına aldığı" ve seksin "Budist doktrinleriyle ilgili çalışmalarının parçası olduğunu" söylediği iddia ediliyor. Rahibelerden biri de Haziran ayında, Şueçeng'in cinsel saldırısına uğradığını söyleyerek polise başvurdu. Rahipler, Aralık 2017'de Pekin'de bir rahibeye gönderilen cinsel içerikli mesajları gördükten sonra inceleme başlattıklarını belirtti.

'TAPINAK BÜYÜ ALTINDA'

Raporda, "Longquan tapınağı Şueçeng'in büyüsü altında. Budist imparatorluğuna hizmet etmeleri için öğrencilerini manipüle ediyor" ifadeleri kullanıldı. İnternette dolaşan raporun bazı bölümlerinin silindiği ya da sansürlendiği belirtilirken raporu yazan rahiplerden biri olan Şianqi, BBC'ye "Raporun nasıl sızdığını bilmiyorum. Yayınlama niyetim yoktu" dedi. Yayılan raporun ardından Çin'de sosyal medyada başlatılan kampanyalar çerçevesinde Rahip Şueçeng, cinsel tacizle suçlanan en üst düzey isimlerden biri oldu. (BBC Türkçe)