54 Alman Türkiye sınırından geri çevrildi
Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının sayısal verilerini açıkladı. Geçen yıl, 95 Alman vatandaşı Türkiye sınırından alınmazken sayı bu yıl 54'e düştü.
DUVAR - Bu yılın ilk 7 ayında 54 Alman vatandaşının Türkiye sınırından geri çevrildiği açıklandı. Alman Dışişleri Bakanlığı 2016 ve 2017 yıllarında Türkiye'de tutuklanan Almanlardan üçünün tutukluluk halinin sürdüğünü bildirdi.
Hükümete soru önergesini veren Sol Parti Milletvekili Alexander Neu, Berlin yönetimini 'kendi nazarında vazgeçilmez jeo stratejik partner olan Türkiye'ye son derece nazik davrandığı' gerekçesiyle eleştirdi. Neu "Erdoğan rejimi Alman vatandaşlarını rehin almaya devam ederken Almanya hükümeti Avrupa değerlerinin iflasını ilan etti” dedi. Sol Parti'nin soru önergesine Devlet Bakanı Michael Roth tarafından verilen yanıta göre, bu yıl en az 54 Alman vatandaşının Türkiye'ye girmesine izin verilmedi. Türkiye'nin sınır kapılarında geri çevrilen Almanların sayısı 2017 yılında 95 olmuştu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilerde, Türkiye'de siyasi nedenlerle gözaltına alınan Alman vatandaşlarının sayısında gerileme olduğu, darbe teşebbüsünü izleyen 2016 yılında 24 Almanın tutuklandığı, 2017 yılının ilk yedi ayında ise 6 Almanın gözaltına alınmış olduğu tespit edildi. 2016 ve 2017 yılında gözaltına alınanlardan üçünün tutukluluk halinin sürdüğü kaydedildi. 2016'da darbe teşebbüsünün ardından yapılan tutuklamalar ve sınırdan geri çevirmeler iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine sebep olmuş, gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması ise göreli yumuşama etkisi yaratmıştı.
'TÜRKİYE'DE GÖZALTI RİSKİ YÜKSEK'
Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye seyahat uyarısını yumuşatmasının ardından Türkiye'de tatil yapan Alman turist sayısının rekora ulaşması beklenirken, Almanya Hükümeti, 'gözaltına alınma' ve sınırdan geri çevrilme riskinin yüksek olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında özellikle Türkiye'de özel ve şahsi ilişkileri olanların 2017 başından bu yana gerekçe göstermeden sınırdan geri çevrilebildiği, bu kişilerin uzun süre gözaltında tutulabildiği ve mobil telefonlarına el konulup içeriğinin arandığı da belirtiliyor.
Peter Steudtner adlı Alman insan hakları aktivistinin 20 Temmuz 2017'de tutuklanması üzerine ülke, Türkiye'ye seyahat uyarısını sertleştirmiş, tatil yörelerine yönelik yapılan uyarı mayıs ayında kaldırsa da, genel tutuklanma tehlikesi seyahat uyarısında bırakılmıştı. Dışişleri, Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının öncelikle "terör örgütleri ya da Gülen hareketiyle ilişki kurmak"la suçlandıklarını ve üçüncü şahıslar tarafından yapılan ihbarların bile tutuklanma nedeni olabileceğini de belirtti.
TURİST SAYISINDA REKOR ARTIŞ BEKLENİYOR
Terör korkusu ve Alman vatandaşlarının tutuklanması nedeniyle Türkiye'ye tatile gelen Almanların sayısı geçen yıl 3 milyon 600 bine düşmüştü. Turizm Bakanlığı 5 milyon 600 bin olan Alman turist sayısı rekorunun 2018 sonlarına kadar kırılabileceğini tahmin ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül ayı sonlarında Almanya'ya resmi bir ziyarette bulunması planlanıyor. Ekim ayında Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier Türkiye'ye gelecek. Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın da yakın tarihte ilk Türkiye ziyaretini yapması bekleniyor. Eylül ve Ekim aylarındaki karşılıklı ziyaretlerin Türk-Alman ilişkilerindeki yumuşamaya katkıda bulunması umuluyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)