Suudi Arabistan'da ilk kez bir kadın aktiviste idam istendi

Suudi Arabistan'da ilk kez bir kadın insan hakları aktivisti idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Üç yıl önce tutuklanan kadının karar duruşması 28 Ekim'de görülecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'da aralarında bir kadının da bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam kararı istendi. İnsan hakları örgütleri, hükümet karşıtı gösterilere öncülük etmekle suçlanan ve savcılığın hakkında idam istediği 29 yaşındaki aktivist İsraa al-Ghomgham'ın ülkede idam edilecek ilk kadın aktivist olabileceğini bildirdi. Genç kadının karar duruşması 28 Ekim'de yapılacak.

'KARAR ÇOK TEHLİKELİ BİR EMSAL OLUR'

Ülkede idam kararları, Kral'ın onayından sonra gerçekleşiyor. İnfazlar genellikle idam mahkumlarının başları kılıçla kesilerek gerçekleştiriliyor. İsraa al-Ghomghan, Kral'a itaatsizlik ve Şiilere yönelik ayrımcılığa son verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle eylem yapan hükümet karşıtı göstericilere destek vermekle suçlanıyor.

İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch'un Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, "Her idam dehşet vericidir. Ama hakkında şiddet içeren bir suçlama bile bulunmayan İsraa al-Ghomgham gibi aktivistler için idam istenmesi çok korkunç" dedi. Merkezi Berlin'de bulunan Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü'nün (ESOHR) Direktörü Ali Adubisi de İsraa al-Ghomgham'ın idam edilmesinin "çok tehlikeli bir emsal oluşturacağını" söyledi.

DAHA ÖNCE DE AKTİVİSTLER İDAM EDİLDİ

Siyasi parti kurmanın ve protesto düzenlemenin yasak olduğu, mutlak monarşiyle yönetilen ülkede, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın girişimiyle son birkaç yıl içinde bir dizi önemli reform adımı atıldı. Ancak bu süreçte çok sayıda din adamı, entelektüel ve ve kadınların araba kullanma hakkı için kampanya yürüten kadınlar dahil pek çok kişi gözaltına alındı. Katif'te 2011'den beri aralıklarla gösteriler düzenleniyor. Buradaki Şii azınlık, Sünni makamların ibadetlerine müdahale ettiğini, iş ve eğitimde eşitsizliğe maruz kaldıklarını öne sürüyor. Suudi Arabistan'da daha önce bazı Şii aktivistler idam edilmişti. Riyad, İran'ın bölgedeki Şiileri kışkırttığını öne sürüyor.