Fener-Atina hattında çiftlik krizi!

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Atina Başpiskoposu İeronimos ile görüşmesi son anda iptal edildi. Atina'daki kaynaklara göre, iki kilisenin de hak ettiği Prompona Çiftliği nedeniyle Atina-Fener arasında soğuk rüzgarlar esiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile Yunanistan Ortodoks Kilisesi arasında son zamanlarda soğuk rüzgarlar esiyor. Patrik Bartholomeos’un Atina Başpiskoposu İeronimos ile planlanan görüşmesi son anda iptal edildi.

Yunanistan Kilisesi, görüşmenin İeronimos’un yoğun iş yükü nedeniyle iptal edildiğini açıkladı. Ancak bu açıklama Atina'da tatmin edici bulunmadı. Zira Ortodoks dünyasının dini lideri ile Yunan Başpiskopos'un görüşmemesi alışılagelmiş bir durum değil.

Atina'daki kaynaklar, taraflar arasındaki yeni gerilimin ekonomik çıkarlardan kaynaklandığını vurguluyor. İki kilise, Prompona Çiftliği adı verilen bir taşınmaz mal için Yunanistan yargısına başvurmuş ve yargı süreci sonucunda Yunanistan adaleti Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ni haklı bulmuştu. Atina’daki kaynaklara göre, Yunanistan Kilisesi bu karara tepkili. Kilisenin yoğun tepkisinin odağında ise Fener destekli rahiplerin, Prompona bölgesinde Yunanistan Kilisesi'ni ekarte eden hareketlerinin bulunduğu belirtiliyor.

19. yüzyılda, Yunanistan Krallığı'nın kurulmasından kısa bir süre sonra varılan bir anlaşmayla, Yunanistan Kilisesi Fener’den bağımsızlığını kazanmış ve kendi içişlerinde hükümran konuma gelmişti. İki kilise yakın zamanda ise kuzey Yunanistan'daki kiliselerin statüsü konusunda kriz yaşamıştı.