Trump'tan Kaşıkçı çıkışı: Cezası çok, çok ağır olacak!

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi yetkililer tarafından öldürüldüğünün kanıtlanması halinde Riyad'a 'çok ağır' bir ceza vereceklerini söyledi. Ancak Trump, Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmayacağını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna girdiği 2 Ekim'den bu yana haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan tarafından öldürüldüğü iddiasının kanıtlanması halinde Riyad'a 'ağır cezalar' uygulayacaklarını söyledi. Ancak Trump, Suudi Arabistan'a silah satışını durdurmayacaklarını zira bunun 'Amerikan silah sektöründe istihdam kaybına yol açacağını' da ekledi.

'CEZASI AĞIR OLACAK'

Trump Amerikan televizyonu CBS televizyonunun 60 Dakika programında, Kaşıkçı konusunda "Soruşturma başladı, çok, çok ciddi bir araştırma yapılıyor" dedi. Trumğ Suudi yetkililerin sorumlu olduğunun anlaşılması halinde ABD'nin 'çok sinirleneceğini' söylese de, "Onlar bunu reddediyor. Tahayyül edebileceğiniz her manada reddediyorlar" dedi. "Yanıtı çok zaman geçmeden alacağız" diyen ABD Başkanı, "Köküne ineceğiz ve cezası ağır olacak" ifadelerini kullandı.

Trump daha sonra Türkiye'de serbest bırakılan rahip Andrew Brunson'ı Beyaz Saray'da ağırladığı sırada da gazetecilerle sohbetinde benzer ifadeler kullandı. ABD Başkanı, Kaşıkçı'nın hâlâ hayatta olduğuna dair umutlarının azaldığını söyledi: "İlk umudumuz öldürülmediği yönündeydi ama duyduğumuz şeylere bakılırsa durum pek iyi görünmüyor. Fakat daha bilinmeyen çok şey var."

SİLAH SATIŞINI İPTAL ETMEYECEK

Kaşıkçı'nın ailesiyle görüşebileceğini ancak konuyu henüz Suudi Arabistan Kralı Selman'la ele almadığını söyeyen ABD Başkanı, Riyad'a silah ve askeri ekipman satışını da Amerikan vatandaşlarının iş kaybına uğrayacağı gerekçesiyle şimdilik durdurmayacaklarını söyledi.

Trump, "[Böyle bir durumda] kendimizi cezalandırmış oluruz" dedi. Trump, Suudi Arabistan'ın Amerikan şirketlerine 'çok büyük' bir sipariş verdiğini, bunun iptal edilmesi halinde Riyad'ın silah almak için Çin ve Rusya'ya yöneleceğini belirterek, "Yapabaileceğimiz başka şeyler var, bunlar çok güçlü ve sert adımlar, ve bunları yapacağız" diye konuştu. (Dış Haberler)