Göçmenler neden ABD'ye yürüyor?
Başından beri mülteci karşıtı söylem politikalarıyla bilinen Trump, Orta Amerika'dan gelen göç dalgası büyüdükçe dilini sertleştiriyor. Cumhuriyetçiler, yoksulluk ve şiddetten kaçmaya çalışan mülteciler için Demokratlar ve Soros'u suçluyor.
DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, Guatemala, Honduras ve El Salvador gibi ülkelerden ABD'ye göç etmeye çalışan göçmen kafilesini durdurabilmek için bu ülkelere yönelik yardım paralarını keseceğini söyledi. Trump daha önce de söz konusu göçmen akınının bir ulusal acil durum olduğunu sınır devriyelerini ve orduyu alarma geçirdiğini belirtmişti.
Çok sayıda yorumcu "Ara seçimlere dikkat" şeklinde de tweet atan Trump'ın 6 Kasım'daki ara seçimler öncesi mülteci meselesini gündeme taşıyarak oy toplamaya çalıştığını ifade ediyor. ABD Başkanı, ayrıca konuya ilişkin eleştiri oklarını yaklaşan Kongre ara seçimlerine de atıfla Demokrat Parti'ye çevirdi. Trump, "Konvoylar Demokrat Parti'nin rezaletidir. Göç yasalarını değiştirmeliyiz. Hemen şimdi!" ifadelerini kullandı. Sınıra yakın kritik eyaletlerden biri olan Teksas'da daha önce Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından biri olan Ted Cruz tekrar seçilmeye çalışıyor.
Sadly, it looks like Mexico’s Police and Military are unable to stop the Caravan heading to the Southern Border of the United States. Criminals and unknown Middle Easterners are mixed in. I have alerted Border Patrol and Military that this is a National Emergy. Must change laws!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 22, 2018
'GÖÇMENLERİ SOROS DESTEKLİYOR, DEMOKRATLAR İSTİYOR'
Donald Trump, herhangi bir delil göstermeksizin göçmen konvoyunun Demokrat Partililer tarafından örgütlendiğini söyledi. Trump, Montana'da yaptığı bir mitingde Demokratlar tarafından mültecilere para dağıtıldığını iddia etti. Florida milletvekili Twitter'da bir video yayınlayarak mültecilere dağıtılan paranın Soros Vakfı'ndan gelmiş olabileceğini iddia etti.
BREAKING: Footage in Honduras giving cash 2 women & children 2 join the caravan & storm the US border @ election time. Soros? US-backed NGOs? Time to investigate the source! pic.twitter.com/5pEByiGkkN
— Rep. Matt Gaetz (@RepMattGaetz) October 17, 2018
Trump, ayrıca olayla ilgili attığı tweetlerde kafilede çok sayıda Ortadoğulu olduğunu iddia etti. Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Fox televizyonunda yayınlanan Fox and Friends programının sunucusu Pete Hegseth ise kafilenin içinde 100 kadar IŞİD'li olduğunu söyledi. Pete Hegseth, bu iddiayı Guatemala devlet başkanının yerel bir gazeteye verdiği bir demece dayandırıyor.
Öte yandan Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales bu açıklamayı 11 Ekim'de, göç kafilesi yola çıkmadan önce, yapmıştı. Morales, Prensa Libre gazetesine yaptığı açıklamada 100 kadar teröristin yakalandığı belirtmiş ama hangi örgüte mensup olduğunu söylememişti. Trump Arizona'da yaptığı bir konuşmada ise kafiledekilerin melek olmadığını birçoğunun azılı suçlular olduğunu ifade etmişti. Bir New York Times muhabirinin şiddete bulaştıklarını nereden biliyorsunuz sorusuna cevap veren Trump "Bir bebek gibi davranma etrafına bak" demişti.
Donald Trump, göçmen kafilesiyle ilgili attığı tweetlerden birinde "Guatemala, Honduras ve El Salvador insanların ülkelerini terk edip yasa dışı yollardan ABD'ye gelmelerine engel olamıyor. Biz de kendilerine düzenli olarak verdiğimiz yabancı yardımı eseceğiz veya büyük miktarda azaltacağız" dedi. 2016 yılında ABD, Guatemala'ya 131 milyon, Honduras'a 98 milyon, El Salvador'a da 68 milyonluk mali destek veriyordu. Geçen sene bu paralar Guatemala'da 69 milyon, Honduras'ta 66 milyon ve El Salvador'da 46 milyon dolara indi. Bu durum söz konusu Orta Amerika ülkelerine sağlanan fonlarda yüzde 40'lık bir kesinti anlamına geliyor. ABD merkezli Human Rights Watch örgütü, Trump'ın yapacağı kesintilerin insanların yerinden olmalarını sağlayan durumu daha da beter hâle getireceğini söylüyor.
Guatemala, Honduras and El Salvador were not able to do the job of stopping people from leaving their country and coming illegally to the U.S. We will now begin cutting off, or substantially reducing, the massive foreign aid routinely given to them.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 22, 2018
Guatemala, Honduras ve El Salvador gibi ülkelerden sayıları 7 bin ila 10 bin arası değişen bir göçmen kafilesi ABD'ye gelmek üzere yola çıktı. Haftalardır yollarda olan kafile, Meksika sınırındaki Tapachula kentine ulaştı. Bir Meksika polisi, göçmenlerden oluşan kafileyi durdurma yönünde bir talimat almadıklarını, kafilenin güvenli bir şekilde kentteki bir mülteci kampına yönlendirilmesinin planlandığını söyledi. ABD'ye ulaşmaya çalışan göçmen grubunun içinde gençler ve çocukların da olduğu söyleniyor. Trump'ın inşa ettiği sınır duvarı için para vermeyi reddeden Meksika ise mültecilerle dayanışma göstermek ve Trump'ın taleplerini karşılamak arasında bir orta yol bulmaya çalışıyor.
MEKSİKA ORTA YOL BULABİLECEK Mİ?
Kafiledeki göçmenlerin çoğunun Meksikalı yetkililerin "sığınma başvurusunda bulunun" çağrısını dikkate almadığı ve ülkeye Guatemala'daki Suchiate Nehri'ni geçerek yasa dışı giriş yaptığı belirtildi. Bölgesel Göç Dairesi'nin başında bulunan Fransizco Ehevarria, göçmenlere yönelik, "Meksika devleti sizi göç statünüzü düzenlemeye çağırıyor. Aksi takdirde yasalar devreye girecektir" ifadelerini kullandı.
Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, büyük bir göçmen grubunun "düzensiz biçimde Meksika topraklarına girmeye çalıştığını, federal polis birimlerine saldırdığını ve bazılarını yaraladığını" aktardı. Nieto, Meksika'nın topraklarına bu şekilde girilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.
Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Guatemalalı mevkidaşı Jimmy Morales ile görüştüğünü ve Honduraslı sivil savunma personelinin göçmenlere yardıma gönderilmesine izin istediğini kaydetti.
YÜRÜYÜŞ NASIL BAŞLADI?
İlk göçmen kafileleri 2011 yılında oluşturuldu. Meso-American Migrant Movement (Orta Amerika Göçmen Hareketi) aktivisti Ruben Figueroa o zaman oluşturulan konvoyların sebebinin toplu adam kaçırmalar olduğunu söylüyor. Ruben Figueroa bu mülteci yürüyüşlerinin işe yaradığını, bu şekilde polis veya çeteler tarafından taciz edilmelerinin engellendiğini belirterek "Bu yüzden her Paskalya'da bu yürüyüşleri yapmak gelenekselleşti. Katılan insan sayısı arttı" diyor. Bu yıl ise iki büyük göç kafilesi Orta Amerika'dan kuzeye doğru yürüdü. İlk kafile 25 Mart'ta yürümeye başladı. 700 kişiyle başlayan yürüyüşte katılımcı sayısı 1200 kişiye ulaştı. Pueblo Sin Fronteras (Sınır Tanımayan Halklar) isimli STK tarafından örgütlenen yürüyüş 29 Nisan'da Meksika Tijuana'da ABD sınırının yakınındaki Dostluk Parkı'nda son buldu. Hâlâ devam eden ikinci yürüyüşün liderliğini üstlenen herhangi bir kuruluş yok. Pueblo Sin Fronteras bu yürüyüşü kendilerinin örgütlemediğini ama yollardaki mültecilerle dayanışma içinde olduklarını açıkladı.
Orta Amerika'dan gelen göç dalgasının ana kaynaklarından biri Honduras. İlk yürüyüşte de katılımcıların yüzde 80'i Honduras vatandaşıydı. Honduras'ta halkın üçte ikisi yoksul ve çeteler tarafından uygulanan şiddete maruz kalıyor. Honduras halkı aynı zamanda cunta yönetiminin siyasi baskılarından da kaçıyor. İkinci yürüyüş ilk başladığında Honduras hükümeti yola çıkanlara siyasete alet olmama çağrısı yaptı. İkinci yürüyüş, Honduras'lı eski milletvekili Bartolo Fuentes tarafından Facebook'ta duyuruldu. Haber sosyal medyadan çığ gibi yayıldı. İddialara göre Fuentes ülkeden ayrılmak isteyenlerin ülkenin ikinci büyük şehri olan San Pedro Sula'daki otobüs durağına gelmelerini söyledi. Buna ek olarak ülkenin en popüler haber kanalı HCH bir kadının tanıklığına dayanarak konvoyun Fuentes tarafından örgütlendiğini, yolculuğun çok güvenli olduğunu ve Fuentes'in yabancılardan da yardım alarak gıda ve ulaşım masraflarını karşılayacağını söyledi. Kendi de Sınırsızlar adıyla bir radyo program yapan Fuentes iddiaları reddetmesine rağmen kimseyi inandıramadı. Fuentes, Guatemala'da tutuklanarak sınır dışı edildi.
Honduras'ın ikinci büyük şehri olan ve şu anda suçtan arındırıldığı söylenen San Pedro Sula Honduras'ın cinayet başkenti olarak biliniyor. Suçluların çoğu ABD Los Angeles'tan Orta Amerika ülkelerine sürülmüş çete üyeleri. Bu çeteler şu anda Meksika'daki uyuşturucu kartelleriyle birlikte ülkeye kokain sokmak için ittifak yapıyorlar. 2009'daki askeri darbeden sonra ülkede hem işsizlik hem de eksik istihdam rakamları tavan yapmış durumda. Tarım sektöründe ise Honduras "kurak koridor" adıyla anılan bölgede bulunuyor. 22 yaşındaki Juan "İş bulup çalışsanız bile çeteler yolunuzu kesip, size saldırıyor" diyor. Gene 22 yaşında olan Joel Garcia ise çetelerin ailesinden insanları öldürdüğünü, artık şeker hastası olan annesine bakamadığını söylüyor. Yürüyüşe, bir kısmı hamile olmasına rağmen, çok sayıda kadın da katılıyor. Kafiledeki kadınlardan biri "Böyle bir yolculuğa tek başına çıkamazdım" diyor.
Kafilenin kalabalı olması diğer katılımcıları da rahatlatıyor. Böylece, bu kadar göz önünde olan yürüyüşe insan tacirlerinin de müdahale edemeyeceklerini düşünüyorlar. Orta Amerika göçmen konvoyunun ABD'ye ulaşmasına henüz daha vakit var. Meksika'da çok sayıda kilise gönüllüsü yürüyüşçülere yemek ve barınak sağlıyor. Göçmenlerin bir kısmı da Meksika'da kalmayı düşünüyor ama çoğunluğu ABD'ye varmak istiyor. Trump'ın göçmenleri istemediği ortada. Şu anda en büyük merak konularından biri de ABD halkının tavrının ne olacağı. (Dış Haberler)