Brezilya'nın kaderi değişti: Aşırı sağcı Bolsonaro başkan seçildi

Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi Brezilya, yakın tarihinin en önemli seçimlerinde aşırı sağı tercih etti. Ordu kökenli, aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro, İşçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad'a 10 puan fark atarak Brezilya'nın yeni devlet başkanı seçildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Latin Amerika’nın en güçlü ülkesi sayılan Brezilya, modern tarihinin en önemli devlet başkanlığı seçimlerinden biri için sandık başındaydı. Resmi olmayan sonuçlara göre oylamayı, 'Tropiklerin Trump'ı' olarak anılan, insan haklarına yaklaşımı nedeniyle tepki çeken asker geçmişli, aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro kazandı. Bolsonaro ikinci tur oylamasında yüzde 55.2 oranında oy aldı. İşçi Partisi'nin adayı Fernando Haddad ise yüzde 44.8'de kaldı.

Kampanya sürecinde kadınları, eşcinselleri ve azınlıkları aşağılayan, siyasi muhaliflerine de sert baskı yapacağının sinyallerini veren Bolsonaro, 1964-1985 arasındaki askeri diktatörlükten bu yana Brezilya'nın ilk ordu kökenli devlet başkanı olacak. Latin Amerika'nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük ekonomisi olan Brezilya'nın böyle bir adayla sağa kayışı uluslararası dengelerde büyük bir değişim olarak yorumlanıyor.

'BREZİLYA'NIN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ'

Yeni devlet başkanının kendisi de seçim zaferinin ardından yaptığı ilk açıklamada demokratik ilkelere saygı gösterme vaadinde bulunsa da ülkenin yönünü değiştireceğinin sinyallerini verdi. Bolsonaro, "Sosyalizm, komünizm, popülizm ve solcu aşırılıkçılıkla flört etmeyi sürdüremeyiz. Brezilya'nın kaderini değiştireceğiz" dedi.

KÜRTAJ KARŞITI, BİREYSEL SİLAHLANMA YANLISI

Aşırı sağcı lider, yolsuzluk ve artan suçla savaşma yönündeki kampanya vaadini yerine getireceğini de yineledi. Bolsonaro'nun bu açıdan nasıl yöntemlere başvuracağı konusu endişe yaratıyor. Zira aşırı sağcı lider askeri diktatörlük dönemine övgüler düzmüş, emekli generallere başkan yardımcılığı ve kilit önemdeki bakanlıkları verebileceğini söylemişti. Şimdi, Bolsonaro'nun 'dürüst vatandaşlara silah taşıma hakkı' verme vaadi, kürtaj karşıtı duruşu ve iklim değişikliği anlaşmalarına karşı tavrını politikalarına nasıl yansıtacağı merakla bekleniyor.

PİYASALAR MEMNUN

ABD Başkanı Donald Trump'a hayranlığını gizlemeyen, Brezilya'yı ekonomik açıdan bölgesel müttefiklerinden çok ileri ekonomilere yaklaşma sözü veren Bolsonaro'nun İşçi Partisi adayının yerine seçilmesi yatırımcılar tarafından ise memnuniyetle karşılandı. (Dış Haberler)

Brezilya’da seçimler ve yaklaşan fırtınaBrezilya’da seçimler ve yaklaşan fırtına