Kıbrıs'ta iki yeni sınır kapısı açıldı

Kıbrıs'ta sekiz yıl sonra bir ilk yaşandı. KKTC ile Rum tarafı arasında iki yeni sınır kapısı açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ta sekiz yıl aradan sonra ilk kez yeni sınır kapıları açıldı. Liderlerin 2015'te vardığı anlaşma çerçevesinde, bugün saat 12.00’de Derinya ve Aplıç sınır kapıları açılarak karşılıklı geçişler başladı. İki yeni kapının açılışı Avrupa Birliği tarafından finanse edildi. Avrupa Birliği, 2006 yılından bu yana, geçiş noktaları için toplamda 6,5 milyon avroya katkıda bulundu. Projeler, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütüldü.

İki yeni sınır kapısının açılmasına 2015'te karra verilmiş ancak aradan geçen üç yıl boyunca bazı pürüzler nihai açılışı engellemişti. Özellikle Derinya kapısı konusunda Türk tarafında gündeme gelen sorunlar ve Rum tarafının bu sorunlara olan tepkisi nedeniyle zaman zaman iki toplum ilişkilerinde tansiyon yükselmişti. Derinya meselesi son zamanlarda KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın, sivil toplumun ve Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girmesiyle geçtiğimiz günlerde çözüme kavuşturulmuştu.

Kıbrıs Türk tarafının Sözcüsü Barış Burcu, Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasıyla ilgili üç buçuk yıl önce siyasi kararlar alındığını anımsatarak bu çalışmanın artık ete kemiğe büründüğünü ifade etti. Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hem şahsi olarak hem de Cumhurbaşkanlığını seferber ederek üç buçuk yıl önce girişimleri başlatılan söz konusu kapıların nihayetine vardırıldığını dile getirdi. "Üç buçuk yıl az bir zaman değil ancak geç olsun güç olmasın" diyen Burcu, "Uyum içinde çalışılması gereken bir süreçti. Hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların ve BM’nin yapacağı işler vardı. Ancak geçmiş hükümete bağlı olarak birtakım gecikmeler yaşandı” ifadelerini kullandı.

'KAPILARA İHTİYAÇ DUYULMAYACAK BİR ÇÖZÜM'

"Kapılar Cumhurbaşkanımız için değişmez gündem maddesiydi" diyen Burcu, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu dahil olmak üzere bazı bakanlara, komutanlara, bölgedeki üniversitelere ihalelere katılanlara, konuyu her zaman gündemde tutan halka ve basına teşekkür ederek, hayırlı olmasını diledi. Burcu, kapılara ihtiyaç duyulmayacak bir çözüme ulaşılmasını da temenni etti.

Akıncı 19.30 açıklamalarda bulunuyor

İki sınır kapısının hizmete girmesi ile beraber Kıbrıs Sorununda hareketli saatler yaşanıyor. Lefkoşa’nın güneyinde Rum toplumunun Ulusal Konseyi toplanırken siyasi liderlik Kıbrıs Sorunundaki son gelişmeleri masaya yatırıyor.

Kıbrıs Türk tarafının lideri Akıncı ise bu akşam saat 19.30’da düzenleyeceği bir basın toplantısı ile son gelişmeleri değerlendirecek.