Time dergisi Kaşıkçı'yı 'Yılın Kişisi' seçti

Time dergisi, 2018'de 'Yılın Kişisi'ni basın ve ifade özgürlüğüne adadı. Dergi, Cemal Kaşıkçı'nın da aralarında bulunduğu bir grup gazeteci ile bir gazeteyi, 'Muhafızlar' adıyla Yılın Kişisi seçti. Time, küresel ölçekte bir 'hakikat savaşı' verildiğinin de altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Time dergisi, her sene seçtiği 'Yılın Kişisi'ne bu yıl 'Muhafızlar ve Hakikat Savaşı'nı layık gördü. Bu çerçevede, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı'nın da aralarında bulunduğu bir dizi gazeteci ve bir gazete 'Yılın Kişisi' seçildi. ABD merkezli haber dergisi, niçin böyle bir tercihte bulunduğunu açıkladığı makalede, 'eleştirel demokrasinin dünya çapında hem hükümetlerin hem de teknolojik gelişmelerin tehdidi altında bulunduğunu' vurguladı.

Yılın kişisi seçilen 'Muhafızlar' şöyle listelendi:

  • Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı,
  • Myanmar'da Rohingya Müslümanlarına yönelik bir toplu infazı ortaya çıkardıktan sonra gözaltına alınan Reuters muhabirleri Wa Lone ve Kyaw Soe Oo,
  • Filipinler'de Rodrigo Duterte'nin keyfi yargısız infazlarını haber yapan Rappler haber sitesinin kurucusu Maria Ressa,
  • Beş çalışanı bir cinsel istismar zanlısı tarafından öldürülen ABD merkezli Capital Gazette gazetesi.

TRUMP'IN HAKARETLERİNE RAĞMEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAR

Time, 'Muhafızlar'a niçin ödül verdiğini, özetle şu şekilde açıkladı: "ABD, Başkan Donald Trump'ın basına yönelik hakaretlerine rağmen gerçekler ve ifade özgürlüğü için öncü bir ülke olarak kalmaya devam edebildi. Bu ülkede Beyaz Saray tarafından atanmış bir yargıç varken bir haber kanalı Beyaz Saray'a açtığı davayı kazanabildi.

KAŞIKÇI GERÇEĞİN TEMSİLCİLERİNDEN BİRİYDİ

Bu özgürlüklere sığınan isimlerden biri de Cemal Kaşıkçı'ydı. Hakikat açısından rahatsız edici olan bu yılda, Kaşıkçı en görünür temsilcilerden biriydi. Cinayete kurban gitmiş bir kişinin etki alanının bu kadar büyümüş olması da nadir görülen bir olaydı. Mesai arkadaşı David Ignatius'un da söylediği gibi, bu durum, cinayet emri verdiği CIA tarafından tasdik edilmiş olan ve Yemen'deki yıkıcı savaşı da destekleyen Suudi Arabistan veliaht prens hakkında dünya çapında yeniden düşünülmesine yol açtı.

Ressa'nın yaptığı haberlerden sonra ise kurucusu olduğu Rappler sitesi devlet tarafından dava bombardımanına tutuldu ve kendisine sosyal medya üzerinden saatte 90 tane nefret mesajı gönderildi.

ABD ise Capital Gazette'nin bir kadına yönelik istismar vakasını gün yüzüne çıkarmasından yıllar sonra öfkeli bir kişinin beş kişiyi öldürmesiyle dünyada en çok gazeteci öldürülen dördüncü ülke oldu.

Myanmar'da cezaevinde tutulan Kyaw Soe Oo'nun eşi Chit Su Win "Tutuklanacağını düşünmemiştim, daha çok öldürülmesinden korkuyordum" diyor.

Gerçeğin peşinde koşarken büyük riskler aldıkları için, seslerini yükselttikleri için Muhafızlar, yani Cemal Kaşıkçı, Wa Lone ve Kyaw Soe Oo ve Annapolis'ten Capital Gazette yılın kişisi seçildi." (Dış Haberler)