İsrailli bakandan Trump'a: Yahudi karşıtı Erdoğan'ı güçlendiriyorsunuz

İsrail Adalet Bakanı Ayelet Şaked, Suriye'den çekilme kararı alan ABD Başkanı Donald Trump'ı Türkiye üzerinden eleştirdi. Şaked, ""Bu adım, İsrail'e yardım etmezken Erdoğan'ı güçlendiriyor ki, kendisi bir Yahudi karşıtı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından, Trump yönetiminin bugüne dek memnun ettiği İsrail'den ilk kez eleştiri okları yöneldi. Adalet Bakanı Ayelet Şaked çekilme kararı hakkında "Bu adım, İsrail'e yardımcı olmazken Yahudi karşıtı Erdoğan'ı güçlendiriyor" dedi.

Ordu Radyosu'na konuşan Şaked, Trump'ın kararının 'İsrail için kötü' olduğunu belirtti. Şaked, "ABD Başkanı İsrail'in büyük bir dostu" dese de şu vurguyu yaptı: "Bu adım, İsrail'e yardım etmezken, (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ı güçlendiriyor ki, kendisi bir Yahudi karşıtı."

ABD'nin Suriye'den çekilmesinin Lübnan'daki Hizbullah'a silah akışını artırabileceğini söyleyen aşırı sağcı kadın siyasetçi, "Biz kendimizi nasıl koruyacağımızı biliyoruz… İran'ın Suriye'de tutunup varlığının kalıcı hale gelmesini önlemek için gereken her şeyi yapacağız" diye konuştu.

'UMARIM KÜRTLER ERDOĞAN'I YENER'

ABD'nin çekilmesinin Suriye'deki Kürt savaşçıları olumsuz etkileyecek olmasını da eleştiren İsrailli bakan, şunları söyledi: "Kürtler büyük kahramanlar. Onların sayesinde Batı'nın IŞİD'le savaşı başarıya ulaştı. Onlar müttefiklerimiz ve Türklere karşı verdikleri mücadaleyi kazanmalarını umuyorum. Umarım, uluslararası toplum Erdoğan'ın Kürtleri katletmesini önler."

Cuma günü New York Times gazetesi de adı açıklanmayan İsrailli bir yetkilinin "Trump, alenen İsrail'i otobüsün altına attı. Bu örnekte otobüs rolünde Rus ordusunun nakliye kamyonu var" sözlerini aktarmıştı.

Erdoğan'la söz düellosuna giren Netanyahu da cumartesi günü Türkiye Cumhurbaşkanı'nı bir açıklamasıyla ilgili Yahudilere saldırmakla suçlarken şu ifadeleri kullanmıştı: "Kuzey Kıbrıs'ı işgal eden, Türkiye'nin içindeki ve dışındaki Kürt köylerinde ordusuyla kadın ve çocukları katleden Erdoğan, İsrail'e vaaz vermesin."

Trump, baştan beri Ortadoğu'da tümüyle İsrail yanlısı politikalar güderken özellikle Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyıp Mayıs 2018'de büyükelçiliği Kudüs'e taşımasıyla büyük gerilim yaratmıştı. (Sputnik)