Kanada: Huawei krizi sonrası Çin'de 13 vatandaşımız gözaltına alındı

Kanada, Çinli teknoloji devi Huawei'nin Finans Sorumlusu'nu ABD'nin talebiyle tutuklamasının ardından 13 vatandaşının Çin'de gözaltına alındığını açıkladı. Bu kişilerin sekizi serbest bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanada'nın Huawei CFO'su Meng Wanzhou'yu ABD'nin talebiyle geçen tutuklamasının ardından Çin'in misilleme yaptığı ortaya çıktı. Kanada hükümetinin açıklamasına göre, Meng'in tutuklanması sonrası Çin'de 13 Kanada vatandaşı gözaltına alındı. Bu kişilerin en az sekizinin serbest bırakıldığı belirtilirken, ne ile suçlandıklarına dair ayrıntı verilmedi.

Gözaltına alınan kişiler arasında bir öğretmen ile bir hükümet yetkilisi de bulunuyor. Kanada hükümeti bu kişilerin gözaltına alınması ile Meng'in tutuklanması arasında açık bir bağlantı bulunmadığını savunsa da, yorumculara göre Pekin yönetimi bu gözaltıları misilleme olarak kullanıyor.

NE OLMUŞTU?

Huawei'nin kurucusunun da kızı olan Meng, İran yaptırımlarını delmekle suçlanıyordu. Meng, Huawei'nin İran'a ekipman satmaya çalışan bir başka şirketle ilişkilerini örtbas ettiği iddiasıyla ve ABD'nin talebiyle 1 Aralık 2018 günü gözaltına alınmıştı. 11 Aralık'ta 7.4 milyon dolar kefaletle serbest bırakılan Meng, şu an Vancouver'daki evinde ABD'ye iade davasıyla karşı karşıya. Çipli bileklik takmak zorunda olan Meng'in gece evden çıkması da yasak. (Dış Haberler)