Selanik'teki tarihi Yahudi mezarlığı saldırıya uğradı

Komşu Yunanistan'ın Selanik kentindeki tarihi Yahudi mezarlığı saldırıya uğradı. Aristotle Üniversitesi'nin kampüsünde bulunan mezarlıkta, Holokost'ta hayatını kaybeden Selanikli Yahudilerin anısına dikilen anıt ve birçok mezar taşı tahrip edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'da antisemitik (Yahudi karşıtlığı) önyargıların yükseldiği bir dönemde, komşu Yunanistan'da Yahudilere karşı saldırıların sayısında artış gözlemleniyor. Sağ düşün dünyasında ve siyaset kulvarında antisemitik yorum ve tartışmalar dikkat çekerken, ülkede kabaran antisemitizm dalgasından nasibini son olarak Selanik'teki Aristotle Üniversitesi'nin kampüsünde bulunan tarihi Yahudi Mezarlığı da aldı.

Mezarlık, Uluslararası Holokost'u Anma Günü'ne sadece iki gün kala, cuma günü saldırıya uğradı. Holokost'ta hayatını kaybeden Selanikli Yahudilerin anısına bu mezarlığa dikilen anıtın yanı sıra birçok mezar taşı tahrip edildi. Üniversite rektörlüğü saldırıyı sert bir dille kınayıp 'ırkçı nefret içeren saldırılara karşı tetikte olunması' çağrısı yaparken, Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris de saldırıyı kınadı. İktidardaki Syriza da ülkede yükselen antisemitist dalgaya işaret eden bir açıklama yaptı.

Selanikli Yahudiler ise tahrip edilen anıtın başında bugün sessiz bir protesto gösterisi düzenledi. Nazi işgali döneminde büyük tahribata maruz kalan mezarlık, Temmuz 2018'de de saldırıya uğramış, yerel makamlar gerekli önlemlerin alınması için ilgili mercileri göreve çağırmıştı. Syriza, ırkçı Altın Şafak’ın son yıllarda güçlenmesini dikkate alarak ırkçılıkla mücadeleyi amaçlayan yeni bir yasayı da meclisten geçirmişti.

Avrupa Yahudilere hâlâ önyargılıAvrupa Yahudilere hâlâ önyargılı