Suriye'nin doğusunda 29 çocuk öldü
Suriye'nin kuzeydoğusunda IŞİD'le savaştan kaçan siviller ile yabancı savaşçıların ailelerinin kaldığı, SDG'nin defalarca destek çağrısı yaptığı kamplarda durum kötüleşiyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), El Hol Kampı'nda en az 29 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.
DUVAR - Suriye'nin doğusunda IŞİD'den kaçan binlerce kişinin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gözetiminde kaldığı, SDG'nin kendi imkânları ile varlığını sürdürmekte zorlandığını belirterek defalarca yardım çağrısı yaptığı kamplarla ilgili tartışma sürüyor. Son olarak, bu kamplarda soğuk hava koşullarından dolayı en az 29 çocuk ve yeni doğan bebeğin öldüğü haberi geldi.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) açıklamasına göre, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Haseke'nin güneyinde bulunan El Hol Kampı'nda son sekiz hafta içinde, genellikle hipotermi (vücut sıcaklığının 35 derecenin altına inmesi) teşhisiyle en az 29 çocuk ve bebek hayatını kaybetti.
'33 BİN İNSANIN DURUMU KRİTİK'
Söz konusu kampa son aylarda Fırat'ın doğusundaki Deyrül Zor'da IŞİD karşıtı savaştan günlerce yürüyerek kaçan yaklaşık 23 bin kişi daha sığınmış, nüfusun 33 bine çıkmasıyla koşullar yetersiz kalmıştı. Çadır ve battaniye yetersizliği sebebiyle ısıtma koşullarının sağlanamadığı kampta, soğuk kış günlerinde yaşamaya çalışan 33 bin insan için durumun kritik olduğu ifade ediliyor. Bu kişilerin son birkaç yıldır IŞİD yönetimi altında yokluk koşulları altında yaşamaları sebebiyle çoğunun yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya olduğu da kaydediliyor.
Kampta kalanların çoğunlukla kadın ve çocuk olduğu belirtilirken, WHO'nun Suriye temsilcisi Elizabeth Hoff "El Hol'daki durum çok üzücü. Aileleri güvenlikleri için kaçarken çocuklar hipotermiden ölüyor" dedi. Hoff, yeni gelen binlerce kişinin birkaç gece üst üste kampın açık hava bölümünde uyumak zorunda kaldığını da ekledi.
ÇOCUKLAR HASEKE'DE HASTANEYE GÖTÜRÜLÜYOR
Birleşmiş Milletler kampa bürokratik engeller ve güvenlik endişesi nedeniyle erişmekte güçlük çektiklerini belirtip, bürokratik engellerin kaldırılmasını da istedi. WHO destekli ekiplerin ise kampa yeni gelenlere aşı yapılmasına ve ağır beslenme eksikliği yaşayan çocukların Haseke'de hastaneye götürülmesine yardım ettiği belirtiliyor.
SDG ÇAĞRI YAPMIŞTI
SDG, IŞİD'den geri alınan bölgelerden kaçan ve birçoğu yabancı militanların eşleri ile çocukları olan bu kişiler için yardım çağrısında bulunmuştu. Birçok Batılı ülke ise kendi vatandaşları olmalarına rağmen IŞİD bağlantısı nedeniyle bu kişileri geri almayı reddediyor. Son olarak Fransa bazı vatandaşlarının iadesini kabul edebileceğini duyurmuştu.
Efsanevi müzisyen Roger Waters da bu kamplarda kalan iki çocuk ile dört yıldır görmedikleri annelerinin bir araya gelmesine aracı olmuştu. (Dış Haberler)
SDG'nin elindeki 'IŞİD aileleri'ne ne olacak?