Yunanistan'da laiklik anayasaya giriyor

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan Anayasası'nda önemli değişikliklere gitmeyi planlıyor. Syriza hükümetinin anayasa değişikliği önerisi gerçekleşirse din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması ve Ortodoks din görevlilerinin devlet memuru statüsünü kaybetmesi gündeme gelecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Makedonya ile isim anlaşmasını meclisten geçiren ve zor bir süreçten geçmesine rağmen hükümetini ayakta tutabilen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yeni süreçte dikkatini anayasa değişikliğine çeviriyor. Muhalefetin yoğun tepkisine rağmen Başbakan, Yunanistan Anayasası'nda önemli değişikliklere gitmeye kararlı gözüküyor.

Başbakanın 2020 yılında gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandığı belirtiliyor. 2014 yılında Yeni Demokrasi-Pasok hükümetinin başına gelenlerin bir daha tekrarlanmasını arzulayan Çipras, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin önünü açmayı hedefliyor.

Bununla beraber Çipras, Yunanistan’ın modern tarihi açısından oldukça önemli bir adım atmaya da hazırlanıyor. Syriza tarafından hazırlanan anayasa değişikliği paketinin mecliste kabul görmesi durumunda Yunanistan’da laiklik ilkesi ilk kez anayasaya girmiş olacak.

Syriza’nın önerisi din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını ve Ortodoks din görevlilerinin devlet memuru statüsünü kaybetmesini öngörüyor. Bununla beraber devlet yeni süreçte Ortodoks Kilisesi'ni finansal açıdan sübvanse etmeye devam edecek.

SYRİZA İÇERİSİNDE ÇATLAK

Başbakan Çipras’ın gündeme taşıdığı anayasa değişiklik paketi iktidardaki Syriza içerisinde de çalkantılara neden oluyor. Syriza içerisindeki parti içi muhalefet paketi yetersiz buluyor. Parti içi muhalefet özellikle laiklik ilkesi ile ilgili Başbakan Çipras’ın cesaretli adımlar atmadığı görüşünü seslendiriyor.

Syriza’nın içerisindeki muhalefetin sözcülerinden birisi olan, eski Eğitim Bakanı Nikos Filis son kamuoyu araştırmalarında her 10 vatandaştan en az 5’nin laiklik ilkesinin anayasaya girmesini desteklediğini vurguluyor. Aynı şekilde Yunanistan kamuoyunun çoğunluğu din görevlilerinin devlet memuru statüsünün sona erdirilmesinden yana tavır takınıyor.

Filis’e göre Başbakan Çipras yaklaşan seçimler nedeniyle kamuoyunda oluşan bu olumlu havayı gerektiği gibi ve cesur adımlarla imkana çevirmiyor. Başbakan yeni süreçte devlet ile din ilişkilerini nihai bir şekilde birbirinden ayırmıyor.

MUHALEFET TEPKİLİ 

Muhalefet partileri ise kendi perspektiflerinden Çipras’ın yeni anayasa değişikliği paketine karşı çıkıyor.

Başta ana muhalefetteki Yeni Demokrasi olmak üzere birçok muhalefet partisi birkaç ay sonra ülkenin genel seçime gideceği gerçekliği temelinde bu dönemki meclisin anayasa değişikliği gibi önemli bir inisiyatifi oylayamayacağı görüşünü öne çıkarıyor.

Muhalefet partilerine göre ömrü dolmak üzere olan meclis sadece yeni dönemde değişiklik için oylanacak olan anayasa maddelerini oylama hakkına haiz.