Yunanistan'da gözaltına alınan Nijeryalı Ebuka hayatını kaybetti

Yunanistan'ın başkenti Atina'da Nijeryalı bir mültecinin karakolda hayatını kaybetmesi tepkilere neden oldu. İki çocuk babası mültecinin şüpheli ölümü sonrası sivil toplum kuruluşları ülkedeki polis şiddetini protesto ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın başkenti Atina’da iki çocuk babası Nijeryalı bir mültecinin karakolda gözaltına alındığı esnada hayatını kaybetmesi ülkeyi karıştırdı. Sivil toplum kuruluşları ve mülteci örgütleri konuyu gündeme taşırken ülkede gözler bir kez daha polis şiddetine çevrildi.

Afrikalı Kadınlar Birliği iki çocuk sahibi Ebuka’nın ölümünü Facebook üzerinden kamuoyu ile paylaşırken genç insanın ölüm nedeninin araştırılması talebini gündeme taşıdı. Bu talebi onlarca sivil toplum kuruluşu da paylaşıyor.

Gündeme gelen yeni bilgilere göre iki çocuk babası Omonoia Karakolu’nda gözaltına alındığı esnada, şu ana kadar tespit edilemeyen nedenlerden dolayı hayatını kaybetti.

Omonoia Polis Merkezi olayı ne yalanlıyor ne de doğruluyor. Yunanistan Polis (Ellas) Genel Müdürlüğü ise şu ana dek konu ile ilgili bir açıklamada bulunmuş değil.

Ölüm haberi ve polisin sessizliği toplumun geniş kesimlerinin tepkisini çekmiş durumda. Ebuka’nın hayatını kaybettiği karakol geçtiğimiz dönemde de insan hakları ihlalleri ile gündeme gelmiş ve anarşistlerin ve insan hakları savunucularının hedefi olmuştu.

AFRİKALI MÜLTECİLERİN ÇIĞLIĞI

Afrikalı Kadınlar Birliği’nin ilgili açıklaması Yunanistan’da mülteci sorununun ve insan hakları ihlallerinin geldiği son noktaya ışık tutuyor.

İlgili açıklamada şu noktaların altı özellikle çiziliyor: “Böylesi bir durum ilk defa yaşanmıyor. Cemaatimizin iki mensubu son dönemde polis şiddeti ile katledildi. Yıllar boyunca, hikâyelerini hiç dinlemediğimiz insanlar (aynı şekilde) hayatını kaybetti. Her gün polisin Afrikalı mültecileri dövdüğüne tanık oluyoruz. Sonrasında onları yola ve ölüme terk ediyorlar. Bu ölümler gündeme getirilmiyor.”

ARKASINDA İKİ ÇOCUK VE BİR EŞ BIRAKTI 

Afrikalı Kadınlar Birliği Ebuka’nın iki çocuk sahibi olduğunu, bu çocuklardan bir tanesinin hayata yeni gelmiş olduğunu ve arkasında çocukları ile beraber gözü yaşlı bir eş bıraktığı hatırlatmasında bulunuyor.