SDG kampında kavga: Fanatik IŞİD'ci kadınlar saldırdı

IŞİD'in sıkıştığı Bağuz'dan tahliye edilen bir grup kadın, SDG kontrolündeki El Hol kampında IŞİD yüzünden evlerinden olmuş diğer kadınlara "Kâfir" diyerek taş atıp kavga çıkardı. Görgü tanıkları, SDG'nin olayları havaya ateş açarak yatıştırdığını ve IŞİD'ci kadınların başka bir alana götürüldüğünü anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) IŞİD'in sıkıştığı Bağuz kasabasındaki kuşatması sürerken, gözler buradan tahliye edilen binlerce kişinin tutulduğu kamplara çevrildi. IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerde yerel halka dayatmalarda bulunması nedeniyle yaşanan gerilimlerin, savaşın son günlerinde kamplarda da sürdüğü kaydediliyor. Öyle ki, SDG'nin Haseke'de kurduğu El Hol kampında Bağuz'dan tahliye edilen ve IŞİD'e hâlâ sempati duyan bir grup kadının, yerel halktan olan diğer kadınlara "Kâfir" diyerek saldırdığı ve SDG yetkililerinin havaya ateş açıp kadınları tecrit etmek zorunda kaldığı belirtildi.

'YÜZÜMÜZÜ ÖRTMEDİĞİMİZ İÇİN TAŞ ATIP KÂFİR DİYE BAĞIRDILAR'

Reuters'ın kampta kalanlara ve SDG yetkililerine dayandırdığı haberde, Bağuz'dan tahliye edilen ve yabancı ülkelerin pasaportunu taşıyan bir grup kadının kendi görüşlerini, diğer kadınlara dayatmaya çalıştığı aktarıldı. Ajansa konuşan bir kadın, "Bize yüzlerimizi örtmediğimiz için "Kâfir" diye bağırıyorlar. Bize vurmaya çalıştılar" dedi. Bir SDG yetkilisi ise "Yabancılar taş attı. Suriyelilere, Iraklılara ve kamp yetkililerine küfrediyorlar. Çocuklar bile tehditler savuruyor" diye konuştu. Yetkili, IŞİD'ci kadınların bazen kendi aralarında da tartıştığını ekledi.

IŞİD'Cİ KADINLAR AYRI BİR ALANA GÖTÜRÜLDÜ

Kamptaki Suriyeli bir kadın tanığın anlatımına göre, SDG yetkilileri IŞİD'ci kadınların çıkardığı birkaç kavgayı yatıştırmak için havaya ateş açtı; bir vakada kadın bir cihatçıya karşı şok tabancası kullanıldı ve sonuç olarak IŞİD'ci kadınlar ayrı bir alana alındı.

KAMPLARDA SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ 

IŞİD'in hayatta kalan veya teslim olmayı reddeden son militanları, Irak sınırındaki Bağuz'da kuşatma altında. SDG önceki hafta başlattığı 'nihai' operasyonu, sivillerin ve teslim olmak isteyen militanların tahliye edilmesi için yavaşlatmıştı. Bu süreçte, çoğunluğu Suriyeli olmayan binlerce kadın ve çocukları Bağuz'dan tahliye edildi. Birçoğu yaralı olmak üzere çok sayıda militan da teslim oldu. Bu kişiler SDG'nin kurduğu kamplara yerleştirilirken, pasaportlarını taşıdıkları ülkelere de onları geri alıp kendi yasalarına göre yargılamaları çağrısı yapıldı; kamplardaki koşulların yetersiz olduğu, salgın hastalık tehlikesinin yanı sıra çadır, gıda ve ilaç eksikliği yaşandığı vurgulandı. Sadece El Hol kampında en az 62 bin kişinin bulunduğu belirtiliyor.

'YALNIZ GELEN ÇOCUKLARA AİLE ARANIYOR'

Bir kamp yetkilisi Reuters'a, "Kamptaki durum çok üzücü. Sayı çok yükseldi. Yardıma ihtiyacımız var. Yardım kuruluşları, yalnız gelen çocukları onlara bakabilecek yetişkinlere vermeye çalışıyor. Büyük çadırlar bile doldu. İnsanlar açıkta uyuyor" dedi. Bununla birlikte, Batılı ülkeler kendi IŞİD'li vatandaşlarını geri almaya pek yanaşmıyor.

IŞİD-SDG MEVZİLERİ ARASINDA SADECE 200 METRE VAR

SDG'nin Bağuz operasyonunun ise tahliyelerin son bulmasının ardından önümüzdeki günlerde yeniden başlatılması bekleniyor. Bağuz'da SDG ile IŞİD mevzileri arasında sadece 200 metrelik bir mesafe olduğu belirtiliyor. Kasabadaki IŞİD militanlarının ölümüne direnmesi beklenmekle beraber, Bağuz temizlendikten sonra SDG ile ABD'nin IŞİD'e karşı 'nihai' zaferi resmen ilan edeceği sanılıyor. Uzmanlar ise IŞİD'in Bağuz'dan sonra tamamen bitmeyeceği, uyuyan hücreler ve dünya çapındaki sempatizanları nedeniyle mücadelenin uzun yıllar boyu sürmesi gerektiğinde uyarıda bulunuyor. (Dış Haberler)