IŞİD Suriye'de bitti

Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD'i Suriye'de kontrol ettiği son nokta olan Bağuz'dan temizledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Suriye'de IŞİD'in yerleşik olarak bulunduğu son nokta olan Bağuz'da kontrolü sağladığı açıklandı.

IŞİD'in son kalesi olan Bağuz'daki operasyon yaklaşık 40 gündür devam ediyordu. Hafta içinde Bağuz'da kontrolü sağladığı açıklanan SDG, örgütün bölgeden tamamen temizlendiğini 'hilafetin kesin olarak yok edildiği' vurgusuyla duyurdu.

IŞİD en güçlü olduğu dönemde, Irak ve Suriye'ye yayılan toplam 88 bin kilometrelik toprak parçasında, yaklaşık 8 milyon kişiye hükmediyordu. Alan savaşında IŞİD'in yenildiği açıklansa da örgüt halen küresel bir tehdit olarak görülmeye devam ediyor. Nijerya, Afganistan, Yemen ve hatta Filipinler'de örgüte bağlılık yemini eden örgütler bulunuyor.

Bağuz'da ne oldu?

YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Suriye'nin doğusundaki Bağuz'da konuşlanan IŞİD militanlarına son saldırıyı Mart ayının ilk günlerinde başlattı. Ancak koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği operasyon, bölgede bulunan yoğun sivil nüfus nedeniyle bir süre askıya alındı. Bu süreçte çok sayıda sivil çatışmalardan kaçtı, yüzlerce yabancı militan ve aileleri de SDG'ye teslim oldu. Ancak geride kalan çok sayıda militan intihar saldırıları ile SDG'ye teslim olmayı reddetti. IŞİD, "halifeliğinin" ilan edildiği başkenti Rakka'dan Ekim 2017'de çıkartılmıştı. (BBC Türkçe)

Başlangıçtan bugüne IŞİD: Nasıl büyüdü, sona nasıl geldi?Başlangıçtan bugüne IŞİD: Nasıl büyüdü, sona nasıl geldi?

Etiketler IŞİD SDG Bağuz