Beşir ev hapsinde, göstericiler sivil yönetim istiyor
Sudan'da 30 yıllık iktidarı insan hakları ihlalleri ile tanımlanan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ordu tarafından görevden alındı. Beşir ev hapsinde tutuluyor. Ancak Yüksek Askeri Konsey'in açıkladığı iki yıllık geçiş süreci planı eylemcileri memnun etmedi. Eylemciler sivil yönetime bir an evvel dönülmesi talebiyle göstericilerin süreceğini açıkladı.
DUVAR - Afrika ülkesi Sudan'da, aylar süren kitlesel protestoların ardından ordu devreye girdi ve Ömer El Beşir'in 30 yıllık yönetimine el koydu. El Beşir'in ev hapsinde tutulduğu açıklanırken, yönetime el koyan Yüksek Askeri Konsey seçim düzenlenmeden önce iki yıllık bir yol haritasını da ilan etti. Eylemciler ise ordunun yol haritasını kabul etmediklerini ve sivil yönetime bir an evvel geçilmesi için seçim düzenlenmesi çağrısıyla gösterilerin süreceğini duyurdu.
ASKERİ KONSEY'İN YOL HARİTASI NE?
Sudan ordusunun bu sabah erken saatlerden beklenen açıklamasını, Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed bin Avf devlet televizyonundan yaptı. Avf , 75 yaşındaki Beşir'in güvenli bir yerde ev hapsinde tutulduğunu ve ülkeyi artık askeri bir konseyin yönettiğini açıkladı.
Avf, hükümetin ve yerel yönetimlerin feshedildiğini, askeri konseyin ülkeyi 2 yıl yöneteceğini, 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini ve anayasanın askıya alındığını duyurdu. Bakan 2 yıllık bu geçiş sürecinin ardından 'özgür ve adil bir seçime' gidileceğini söyledi. Avf, gösterilerin sona ermesi için geniş çaplı bir ateşkes çağrısında da bulundu.
EYLEMLER SÜRECEK
Ancak Darfur'da savaş suçlarından sorumlu tutulan ve eski rejimin devamı olarak görülen askerlerin iki yıl boyunca iktidara el koyması halktan kabul görmedi. Beşir karşıtı gösterileri örgütleyen Sudan Profesyoneller Birliği, iki yıl sürecek bir askeri yönetimi reddederek Savunma Bakanlığı'nın dışındaki oturma eyleminin süreceğini açıkladı.
Ömer El Beşir: Ekmek zammı ile devrilen diktatör
Reuters ajansına konuşan kaynaklar, Beşir'in başkanlık konutunda sıkı güvenlik önlemleri altında tutulduğunu söylüyor. Beşir'in, bir dizi Müslüman Kardeşler üyesi ile birlikte tutulduğu da iddialar arasında.
SİYASİ TUTUKLULAR BIRAKILIYOR
Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi'nden yapılan açıklamada ise 'ülke çapındaki bütün siyasi tutuklarının serbest bırakıldığı' duyuruldu. Açıklama devlet televizyonundan yayınlandı.
1985 DARBESİNİN YILDÖNÜMÜNDE TIRMANDI
Sudan halkı, ekmek ve yakıt zamlarına tepki olarak 19 Aralık'tan bu yana protestolar düzenliyordu. Eylemler, otokratik devlet başkanı Cafer Numeyri’nin kitlesel protestoların ardından 1985’te devrildiği darbenin yıldönümü olan cumartesi günü tırmanmıştı.
Halk, ordunun kendilerinden yana tavır koyması talebiyle altı gündür başkent Hartum'da Beşir'in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı'nın da bulunduğu yerleşkenin dışında oturma eylemi yapıyordu. Eylemlere çok sayıda kadın da katılıyor. (Dış Haberler)
Sudan'daki protestoların kadın sembolü: Mermi öldürmez, susmak öldürür
'Sudan'da ordu Beşir'i görevden alacak'