Ülke çapında 'penis büyütme' krizi: Papua Yeni Gine'de doktorlar tepkili

Papua Yeni Gine'de, yüzlerce erkeğin sahte 'penis büyütme' enjeksiyonları yaptırdığı belirtiliyor. Doktorlarla konuşan The Guardian gazetesi, hindistan cevizi yağı ve ayçiçek yağı gibi maddelerin enjeksiyonu sonrası çok sayıda erkeğin doktora gitmek zorunda kaldığını, doktorların ulusal bir bilinçlendirme kampanyası başlatacağını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pasifik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Papua Yeni Gine ilginç bir tartışmaya sahne oluyor. Ülkede birçok erkeğin penis büyütmek için kendi kendine enjeksiyonlar yaptığı, doktorların da durumu aydınlatmak için veri topladığı belirtiliyor.

'DAHA BUGÜN YEDİ VAKA GÖRDÜM'

The Guardian gazetesinin haberine göre, Papua Yeni Gine çapında çok sayıda erkek penis büyütmek için hindistan cevizi ve silikon gibi yabancı maddeleri penislerine enjekte ettiriyor. Ülkenin başkenti Port Moresby'nin en büyük hastanesinde çalışan cerrah Akule Danlop, son iki yılda 500'den fazla erkeğin bu enjeksiyonlar sonrası penislerinde şekil değişikliği ve fonksiyon bozukluğu nedeniyle kliniğine geldiğini anlatıyor. Danlop, "Son iki yılda her hafta beş yeni vaka gördüm. Ve sadece tedavi için gelen kişilerden söz ediyoruz. Kaç kişinin daha aynı şeyi yaşadığını bilmiyoruz" tespitini yapıyor. Danlop Guardian'a demecinde, "Daha bugün yedi kişi gördüm" diyor.

'ÜLKENİN HER YERİNDE AYNI SORUN VAR'

Enjekte edilen maddeler arasında hindistan cevizi yağı, bebek yağı, silikon ve ayçiçek yağı olduğu belirtilirken, anormal şekillerde şişlik, açık yara ve idrar yapmakta zorlanma gibi yan etkilerden söz ediliyor. Danlop bu tür sorunlar yaşayan yaklaşık 90 hastayı ameliyat ettiğini, bazı vakalarda fonksiyon kaybı yaşandığını da ekliyor. "Sonuç olarak yaptıkları şeyden pişmanlık duyuyorlar" diyen Danlop, enjeksiyon yaptıran erkeklerin çoğunlukla 18-40 yaş arasında olduğunu ve her sosyal gruptan hastalarla karşılaştığını söylüyor. Papua Yeni Gineli cerrah, 'ülke çapında bir penis büyütme sorunu' yaşandığını da belirterek, geçen yıl katıldığı bir sempozyumda başkentin dışında en az beş bölgede daha benzer vakalardan söz edildiğini anlatıyor.

HALKI BİLİNÇLENDİRME KAMPANYASI

Danlop, başka doktorlarla birlikte tedaviye gelen erkek hastalar hakkında veri topladıklarını ve halkı enjeksiyonların zararları hakkında bilgilendirmek için gazetelere makaleler yazıp brifingler verdiklerini de ekliyor. Port Moresby Hastanesi'nde bu tür vakaları tedavi edebilen tek doktor olan Danlop, duruma biraz öfkelendiğini de saklamıyor: "Tedaviye ihtiyaç duyan kanser vakaları ve başka hastalar oluyor. Yardımı hak eden başka insanlar varken, kendi kendilerine bu zararı veren insanları görmek biraz sinir bozucu."

'ERKEK SAĞLIK ÇALIŞANLARI YAPIYOR'

Papua Yeni Gine Üniversitesi'nden üreme sağlığı profesörü Glen Mola ise söz konusu sorunun dolandırıcılık kaynaklı olduğunu söyledi. Mola, The Guardian ile söyleşisinde, enjeksiyonların çoğunlukla erkek sağlık çalışanları tarafından yapıldığını da anlattı. "Bu kişiler bunu tabii ki izinsiz yapıyor" diyen Mola şöyle devam etti: "Normal işleri ile ilgisi yok. Ek para kazanıyorlar. Bir tür kandırmaca... 'Sizin için çok önemli bir şey yapabilirim' diyorlar ve buna inanlar oluyor." (DIŞ HABERLER)