Notre Dame'da hangi eserler kurtarıldı, hangileri yandı?

UNESO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Notre Dame Katedrali'ndeki büyük yangında, bazıları 800 yıllık tarihi eserler de zarar gördü. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun açıklamalarına göre, Dikenli Taç gibi önemli eserler kurtarıldı. Peki hangi eserler ayakta, hangileri yandı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'in kalbindeki 850 yıllık Notre Dame Katedrali, yüzlerce yıllık sanat eserlerine ve Roman Katolik dünyası için büyük önem taşıyan hazinelere ev sahipliği yapıyordu. Yüzlerce yıllık heykeller, tablolar, el yazmaları ve vitraylar... Peki bu eser ve hazinelerin hangileri yandı, hangileri kurtarıldı?

Paris'ten ilk gelen bilgilere göre kurtarılan ve ne durumda olduğu hâlâ bilinmeyen eserler şöyle:

'DİKENLİ TAÇ' KURTARILDI

Hıristiyanların Katedral'deki en değerli kutsal parçalardan biri olduğuna inandığı 'Dikenli Taç' kurtarıldı. Dikenleri dünyada farklı Katolik kiliselerine gönderilen, kendisi Notre Dame'da sergilenen tacın, çarmıha gerilmeden önce İsa Peygamber'in başına takıldığına inanılıyor. Kudüs'ten getirilen taç, 13'üncü yüzyılda Kral 14'ncü Louis'ye verilmişti.

GÜL PENCERELERDEN BİRİ SAĞLAM

Notre Dame Katedrali'nin karakteristik unsurlarından ve Gotik dönemin en iyi örneklerinden sayılan 800 yıllık gül pencerelerden biri sağlam görünüyor. 21 metre yüksekliğindeki 1268 tarihli Kuzey Gül Penceresi'nin meşhur vitrayları isle simsiyah olsa da, yerli yerinde duruyor.

1220 ve 1260 yıllarında yapılan Batı ve Güney Gül Pencereleri için ise aynı şey söylenemeyebilir. : Notre Dame'ın diğer vitray gül pencerelerinin akıbeti konusunda çelişkili haberler var. Görgü tanıkları, pencerelerden birinin ısının etkisiyle patladığını aktarıyor.

800 YILLIK TÜNİK GÜVENDE

Aziz ilan edilen tek Fransız Kralı olarak Louise'nin giydiği, "Aziz Louise'nin tüniği' olarak anılan keten giysi kurtarıldı.

ÜNLÜ HEYKELİN AKIBETİ BİLİNMİYOR

İsa'nın çarmıhtan indirilişini tasvir eden heykel, katedralin en meşhur eserlerinden biriydi. 18'inci yüzyılda Nicolas Coustou tarafından yapılan heykelin akıbeti henüz beli değil.

600 YILLIK MEŞHUR ORG YANMIŞ OLABİLİR

Bazı boruları Ortaçağ'dan kalan, katedralin en önemli sembollerinden ve çanları ile birlikte 'sesi' sayılan Büyük Kilise Orgu'nun ne kadarının kurtarıldığı bilinmiyor. 8 bin borulu org ilk olarak 1403 yılında yapılmış, sonuncusu 2013'te olmak üzere çok sayıda restorasyondan geçmişti. Bazı parçaları Ortaçağ'dan kalmaydı.

ADAŞININ DURUMU MEÇHUL

'Notre Dame de Paris' adıyla bilinen, 14'üncü yüzyılda yapılıp katedrale 1818'de getirilen 'Madonna ve Çocuk Heykeli' hakkında henüz açıklama yapılmadı. Bu ikonik heykel 14'üncü yüzyılda yapılmış ve Notre Dame'a 1818'de taşınmıştı.

ÇANLAR BÜYÜK İHTİMALLE ZARAR GÖRMEDİ

Notre Dame Katedrali'nin 10 çanından en meşhurlarını barındıran güney ve kuzey kule yangında ayakta kaldı. Bu sayede çanların, özellikle de güney kulede bulunan Emmanuel isimli 600 yıllık çanın zarar görmediği sanılıyor.

HEYKEL VE TABLOLARA NE OLDU?

Katedral'deki meşhur Aziz Denis Heykeli ile Aziz Thomas Aquinas'ın tablosunun başına ne geldiği şu an için bilinmiyor.

BRONZ HEYKELLER KALDIRILMIŞTI

Katedralde 12 Havari'yi temsil eden meşhur bronz heykeller ise yangına yol açtığı sanılan restorasyon çalışması nedeniyle geçen hafta vinçlerle bir başka yere götürülmüştü. (Dış Haberler)

Bir Gotik efsane: Notre DameBir Gotik efsane: Notre Dame

Notre Dame yangını: Katedral ayakta, hasar büyükNotre Dame yangını: Katedral ayakta, hasar büyük

Notre Dame için bağış yağıyor: İki aileden 300 milyon euroNotre Dame için bağış yağıyor: İki aileden 300 milyon euro