Paskalya ayininde hedef: Sri Lanka'da üç kilise ve üç otel hedef alındı, polis sekizinci bir patlamayı açıkladı
Sri Lanka'da dört otel ve üç kilise bombalı saldırılarla hedef alındı. Paskalya ayini sırasında meydana gelen patlamalarda en az 207 kişi hayatını kaybederken, 450'den fazla kişi yaralandı. Saldırılarda iki Türk vatandaşı da yaşamını kaybetti. Türkiye'nin Sri Lanka Büyükelçisi Tunca Özçuhadar, iki Türk vatandaşının öldüğünü söyledi.
DUVAR - Güney Asya ülkesi Sri Lanka pazar sabahına eş zamanlı bombalı saldırılarla uyandı. Paskalya Bayramı'nda farklı kentlerdeki üç kilise ile başkent Colombo'daki üç lüks otelin hedef alındığı en az altı patlamada 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 450'den fazla kişi yaralandı. Son olarak, iki ayrı saldırı daha meydana geldi. Bu haberle sayı sekize çıkmış oldu.
Polis, bu son patlamalardan birinin başkent Colombo yakınlarındaki Dehiwela'da, ulusal hayvanat bahçesi yakınlarında bulunan bir otelde gerçekleştiğini açıkladı. Yetkililer, ilk saldırıların sorumlularının kaçmaya çalışırken iki ayrı saldırı daha düzenlediğini söyledi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Sri Lanka hükümeti ülkede sokağa çıkma yasağı ilan ederken, sosyal medyanın geçici olarak engellendiği belirtildi.
KİLİSELERDE PASKALYA AYİNİ VARDI
İlk saldırılar üç kilise ve üç otelde düzenlendi. Kochchikade, Negombo ve Batticaloa kentlerinde üç kilise Paskalya ayini sırasında hedef alınırken, The Shangri La, Cinnamon Grand ve Kingsbury isimli lüks otellerde de patlamalar meydana geldi. Otellerden birinin restoranının yerle bir olduğu belirtiliyor. Sadece bir kilisede 50'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği de gelen haberler arasında. Yetkililer, yedi yabancı ülke vatandaşının da hayatını kaybettiğini açıkladı.
ÜSTLENEN YOK
Paskalya saldırılarını henüz üstlenen olmadı. Sri Lanka'da ayrılıkçı Tamil gerillaları ile on yıllar süren iç savaş 2009'da son bulmuştu. Ülke yaklaşık 10 yıldır bu çapta saldırılara sahne olmuyordu. Ancak ülkede Hıristiyanlara yönelik şiddet eylemleri son dönemde yaygınlaşmıştı.
Sri Lanka'nın 22 milyonluk nüfusunun yüzde 70'ini Budistler, yüzde 12.6'sını Hindular, yüzde 9.7'sini Muslümanlar ve yüzde 7.6'sını Hıristiyanlar oluşturuyor.
KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
Yaralı sayısının fazla olması nedeniyle kan bağışı çağrısı yapıldı.
TÜRKİYE LANETLEDİ
Türkiye'den ilk tepki ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sri Lanka'da Paskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum" dedi.
Motivasyonu ne olursa olsun Christchurch’teki hain saldırıyla Sri Lanka’daki aynı: korkak, barbar ve acımasız. Terörün dini, milleti, coğrafyası yok. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 21, 2019
ERDOĞAN: NEFRETLE KINIYORUM
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yazılı bir açıklamayla saldırıları kınadı. Erdoğan, "Dini mabetlerde de gerçekleştirilen insanlık dışı bu saldırıyı nefretle kınıyorum ve en sert biçimde lanetliyorum" deyip şöyle devam etti: "Bu barbarca saldırı, terörün her türüyle kararlı bir mücadelenin gereğini bir kez daha ortaya koymuştur. İnsanlığın ve küresel barışın ortak düşmanı olan teröre karşı Sri Lanka ile dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyorum. Bu menfur hadiseden dolayı Sri Lanka halkına ülkem ve şahsım adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum." (Dış Haberler)