Putin'in temsilcisi: Türkiye İdlib'de hayal kırıklığına yol açtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, İdlib konusunda Türkiye'yi eleştirerek "Türk dostlarımızla ılımlı muhalifler İdlib'de kalan teröristleri yok etme çalışmalarını yerine getiremedi. Heyet Tahrir Şam'ın kontrol sağlaması pek çok soru işaretine ve büyük hayal kırıklığına yol açıyor" dedi. Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi ise 'Türkiye'nin İdlib'deki militanlara zehirli madde içeren roket sistemleri gönderdiğini' öne sürdü. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya, Türkiye'nin silahlı grupların çekilmesine garantör olduğu ancak Heyet Tahrir el Şam'ın (eski el Nusra) kontrolüne giren İdlib'de hayal kırıklığına uğradıklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, 'Türkiye ile ılımlı muhaliflerin İdlib’deki durumun kontrolünü kaybetmesinin, kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını' söyledi.

'PEK ÇOK SORU İŞARETİNE YOL AÇIYOR'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev.

Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da düzenlenen Astana görüşmeleri sonrası basın toplantısı düzenleyen Lavrentyev, Suriye’nin İdlib bölgesindeki duruma da değindi. Lavrentyev, "Türk dostlarımızla ılımlı muhalifler orada (İdlib) geriye kalan teröristleri yok etme çalışmalarını yerine getiremedi. Onların (Heyet Tahrir Şam militanları) bu toprakların büyük bölümünde kontrol sağlamış olabilmeleri, elbette ki pek çok soru işaretine ve bizde büyük bir hayal kırıklığına yol açıyor” dedi.

'SOÇİ ANLAŞMASI'NIN ÜZERİNDEN YETERİNCE UZUN ZAMAN GEÇTİ'

Putin’in Suriye Özel Temsilcisi şöyle devam etti: "Rusya ve Türkiye liderlerinin geçtiğimiz senenin eylül ayında Soçi’de anlaşmaya varmalarının (Soçi Mutabakatı) üzerinden yeterince uzun bir zaman, neredeyse altı ay geçmiş olması, bizi İdlib’deki durum konusunda özel olarak endişelendiriyor."

SURİYELİ TEMSİLCİ: TÜRKİYE MİLİTANLARA ZEHİRLİ MADDE İÇEREN ROKET SİSTEMİ YOLLADI

Kazakistan'daki toplantıya katılan Suriye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Beşar Caferi de bir basın tıplantısı düzenleyerek, 'Türkiye'nin İdlib'deki militanlara zehirli madde içeren roket sistemleri gönderdiğini' öne sürdü. Caferi, "Türkiye'nin İdlib'in birkaç bölgesinde militanlara, Suriye ordusuna ve sivillere karşı kullanmak ve sonrasında Şam yönetimini suçlamak amacıyla onlarca zehirleyici madde içeren roket sistemleri tedarik ettiğini gösteren istihbarat verileri mevcut" iddiasında bulundu. Caferi, Suriye ve müttefiklerinin İdlib'e askeri operasyon kararı almasına karşı kullanılmak üzere kentte çok sayıda kimyasal depolandığını da öne sürdü.

'MİLİTANLARIN ARKASINDA TÜRKİYE VAR'

Caferi, HTŞ gibi örgütlerin arkasında Türkiye hükümetinin ve istihbaratını olduğunu da öne sürdü. "Heyet Tahrir el Şam ve diğerleri gibi terör örgütlerinin arkasında kim var?" diyen Caferi, "Türk hükümeti ve istihbaratı var, onlar İdlib'de militanları destekliyor" ifadelerini kullandı.

İDLİB'DE SON DURUM NE?

Türkiye ile Rusya, Suriye ordusunun bölgeyi kontrol eden silahlı gruplara karşı topyekûn operasyon düzenlememesi karşılığında geçen yılın eylül ayında Soçi Mutabakatı'nı imzalamıştı. Rusya Suriye ordusunun operasyon başlatmamasına, Türkiye de ılımlı silahlı grupların oluşturulacak silahlı bölgeden çekilmesine garantör olmuştu. Ancak İdlib’de 2019 yılı çatışmalarla başlamıştı. Türkiye yanlısı örgütler ile HTŞ arasında çatışmaların ardından taraflar ateşkeste anlaşmış, vilayette kontrol HTŞ’ye geçmişti. Rusya ise İdlib’de yaşananların Türkiye ile yapılan çatışmasızlık anlaşmasını zora soktuğunu belirterek “İdlib’de durum hızla kötüleşiyor” açıklaması yapmıştı. (Sputnik)