Fransa'yı bölen ötenazi durduruldu

Fransa'da 10 yıldır ölüm ve yaşam hakkı üzerine hararetli bir tartışma yaşanmasına sebep olan ötenazi davasında dramatik bir gelişme yaşandı. Bir mahkemenin kararıyla yaşam destek ünitesi kapatılmaya başlanan adamın anne-babası, bir başka mahkemeden karar çıkartarak süreci durdurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da 2008 yılından bu yana kamuoyunu ikiye bölen ötenazi davası bir kez daha çıkmaza girdi. 2008'de geçirdiği motosiklet kazasından bu yana bitkisel hayatta olan 42 yaşındaki Vincent Lambert’in yaşam destek ünitesini kapatılma işlemi, mahkeme kararı ile durduruldu.

Lambert'in eşi ve bazı üyelerinin de talebiyle, ötenazinin başlaması yönündeki bir önceki mahkeme kararı dün uygulanmaya başkanmıştı. Doktorlar yaşam desteğini kesmek adına besin ve su verilmesini durdurmuştu. Ancak Lambert'in anne-babası ve diğer aile üyelerinin başvurduğu Paris Temyiz Mahkemesi bu kararı geri çevirdi.

'MAHKEMELERLE İLK KEZ GURUR DUYUYORUM'

73 yaşındaki anne Viviane, kararı kendileri için 'büyük bir zafer' olarak yorumlayıp, "İlk kez mahkemelerle gurur duyuyorum" dedi.

DAVA AİHM'E TAŞINMIŞTI

Söz konusu dava, Fransa'da bir dizi yargı kararına konu olmuş, aile içi kavga Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar taşınmıştı. AİHM, Fransa'da bir mahkemenin ötenazi lehindeki kararını desteklemişti. Ancak bu süreçte, babasının itirazları sonucu doktorlar yaşam destek ünitesini kesmemişti.

Fransa'da ötenazi yasal değil ancak doktorların, ölümcül hastaları derin sedasyona sokmasına izin veriliyor. Lambert'in doktorları da 2013 yılında, eşi Rachel ile de görüştükten sonra derin sedasyon tavsiyesinde bulunmuştu. 'Eşinin bu şekilde tutulmak istemeyeceğini' söyleyen Rachel Lambert bu öneriyi kabul etmişti. Ancak anne-babasının kendilerine danışılmadığı gerekçesiyle dava açması sonucu 10 yıldır devam eden yasal süreç başlamıştı. Anne-baba, 2015'te bir Katolik sitesinde bir video yayınlayarak Lambert'in aile üyelerine tepki verdiğini savunmuş, doktorlar ise bu videonun kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini açıklamıştı. (Dış Haberler)